Tudomány

Ebben a korban öregedünk a leginkább

Mike Kemp / Getty Images
Mike Kemp / Getty Images

Az öregedés még ha természetes része is az életünknek, sokan nem tudják elfogadni. Azonban nem feltétlenül reagálja túl az ember, ha néha úgy érzi, gyorsabban öregedett a megszokottnál, egy friss kutatás szerint ugyanis vannak kiemelkedő fázisai az öregedésünknek, írja a Science Alert.

A Nature Aging című szaklapban megjelent kutatás szerint az emberek átlagosan két drasztikus ugrást tapasztalnak az öregedésükben: az egyiket nagyjából 44 évesen, a másikat pedig 60 éves koruk környékén. Bár előbbiről az első minták alapján azt hitték, csak a nőknél jelenik meg a menopauza lévén, végül kiderült, hogy a férfiak is ekkor öregednek nagyobbat, csak épp nincs ennyire látványos jele.

Michael Snyder, a Stanford Egyetem genetikusa és csapata egy 108 felnőttből álló csoportot követett nyomon, akik több éven keresztül néhány havonta adtak biológiai mintákat. A szakértők a rengeteg begyűjtött minta elemzése után észrevették, hogy az emberi testben két különböző időszakban nagyon egyértelmű változás megy végbe számos különböző típusú molekula mennyiségében. A vizsgálatban szereplő összes molekula körülbelül 81 százaléka mutatott változást az egyik vagy mindkét szakaszban.

Korábban egyébként számos tanulmány talált nemlineáris változásokat a molekulák mennyiségében, amelyek összefüggésbe hozhatók az öregedéssel patkányokban és emberekben. Most azonban az emberek esetében konkrét tüneteket is meg tudtak határozni. 

A 40-es évek közepén bekövetkezett csúcs a lipidek, a koffein és az alkohol metabolizmusával kapcsolatos molekulák változásait hozta el, melynek nyomán szív- és érrendszeri betegségek, illetve bőr- és izomműködési zavarok jelentkezhettek. A 60-as évek eleji csúcs a szénhidráttal és koffeinnel kapcsolatos anyagcserére hatott, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a bőrrel és az izomzattal kapcsolatos zavarok mellett az immunrendszer szabályozásával és a veseműködéssel kapcsolatos problémák is jelentkezhettek.

A kutatók ugyanakkor megjegyzik, hogy a minta mérete meglehetősen korlátozott, és a biológiai minta sem volt kiterjedt mértékű, mivel csak 25 és 70 év közötti emberektől gyűjtöttek. A jövőbeli kutatások azonban segíthetnek még komolyabb kérdésekre is választ adni az öregedéssel kapcsolatban.

Kapcsolódó
Az egereknél bevált, embereken tesztelik a fiatalító gyógyszert
Az egereknél 22-25 százalékkal sikerült kitolni az átlagos élettartamot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik