Belföld

Magyar Péter: Egészségügyi válsághelyzet van, Orbán szakítsa meg nyaralását

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Magyarországon nem háborús veszélyhelyzet van, hanem egészségügyi válsághelyzet – közölte Magyar Péter. A Tisza Párt elnöke szerint az Orbán-kormány évek óta szisztematikusan alul finanszírozza és lerohasztja az állami egészségügyet, miközben a kórházi szolgáltatásokat (karbantartás, őrzés, beszerzés, stb.) kiszervezi haveri cégeknek. – Az állami egészségügyből folyamatosan pénzt vonnak el és súlyosan alul finanszírozzák a rendszert, aminek következtében a kórházak jelenleg is több, mint 70 milliárd forintos adósságot görgetnek maguk előtt, sokszor nem tudják kifizetni a beszállítókat – írta közleményében.

„Eközben a kormány több tízmilliárd forint adófizetői pénzzel támogatja a magánkórház építési projekteket és információink szerint

nem véletlen az állami egészségügy teljes lezüllesztése, hiszen ott lapul már a miniszterelnök fiókjában az egészségügy magánosításának jól kidolgozott terve. Itt is jönnek majd a 35 éves koncessziók, hasonlóan ahhoz, ahogy Mészáros Lőrincéknek átjátszották a teljes autópálya hálózatot?

– írta a politikus.

Kifejtette, hogy

  • majdnem ezer háziorvosi praxis betöltetlen,
  • mintegy másfél millió magyar ember nem jut alapszintű, napi orvosi ellátáshoz,
  • a még meglévő háziorvosok 30 százaléka betöltötte a nyugdíjkorhatárt.
  • A magyar egészségügyből hiányzik a szükséges ápolók fele, országszerte több kórházban ápolóhiány miatt maradnak el a műtétek.
  • A magyar kormány 500 ezer forinttal kevesebbet költ fejenként a magyar emberek egészségügyi ellátására, mint a cseh kormány a saját polgáraira.

Semmelweis Ignác hazájában a kórházi mosdók többségében nincs szappan és fertőtlenítőszer, folyamatosan nő a kórházi fertőzések száma. Több tízezer honfitársunk hal meg évente megelőzhető betegségekben. Magyarország világelső több daganatos megbetegedésben. Minden harmadik magyar férfi meghal a 65. születésnapja előtt. Egyre több unoka nő föl nagyszülő nélkül – sorolta a válságtüneteket Magyar Péter.

Szerinte a magát családbarátnak hazudó kormány elvette a szülés előtt álló hölgyektől a szabad orvosválasztás jogát és sorra zárja be a vidéki szülészeteket. Magyarországon az egyik legmagasabb a császármetszéses szülések aránya. Eközben soha ilyen kevés nem született a rendszerváltás óta Magyarországon.

A kórházi várólisták egyre hosszabbak, van olyan beavatkozás, amire 6-7 évet kell várni.

Hozzátette, aki nem akar éveket várni például egy protézis beültetésére, az kénytelen milliókat fizetni a magánegészségügyben.

Az egészségügy egyetlen igazán nyereséges részét, a diagnosztikát, továbbra is jellemzően magáncégek végzik borsos áron.

Közleményében kifejtette, hogy a Fidesz-kormány 14 év alatt gyáva volt hozzányúlni az orvosbárói rendszerhez, gyáva volt megkezdeni az égető reformokat. – Ha pedig akut válsághelyzet van, (most épp vannak kórtermek, ahol 42 fok van és műtétek, létfontosságú kezelések maradnak el), akkor másra hárítja a felelősséget, vagy a százmilliárdos propagandája segítségével a szőnyeg alá söpri a problémát – jelentette ki.

Szerinte a magyar egészségügy és a magyar betegek utolsó segélykiáltását halljuk, ha most is magára hagyjuk a hősies küzdelmet folytató egészségügyi dolgozókat és a gyógyulni kívánó honfitársainkat, akkor lemondunk a gyerekeink és unokáink jövőjéről.

Követeljük, hogy a miniszterelnök szakítsa meg a több hetes nyaralását, hívjon össze rendkívüli kormányülést, váltsa le a felelősöket, a kormány mondja ki, hogy egészségügyi válsághelyzet van Magyarországon és azonnal csoportosítsa át a szükséges plusz forrásokat az egészségügyre, megelőzendő a rendszer totális összeomlását.

A Tisza Párt elnöke javasolja, hogy Orbán Viktor azonnali hatállyal szüntesse meg Rogán Antal propaganda minisztériumát és a propagandára allokált százmilliárdokat csoportosítsa át az egészségügyre. – A propaganda árt, az egészségügy életeket ment – olvasható közleményében.

A Tisza Párt vállalja, hogy a kormányzati felhatalmazás után lépésről lépésre, tégláról téglára újjáépíti a magyar egészségügyet, ismét létrehozza az Egészségügyi Minisztériumot és évente minimum 500 milliárd forint plusz forrást csoportosít át erre a területre, hogy megkezdődhessenek az évtizedek óta halogatott átalakítások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik