Tudomány

Hatalmas agyar hevert a patak iszapjában

Tim Thompson / Bradel Images / Getty Images
Tim Thompson / Bradel Images / Getty Images

Lenyűgöző állapotban fennmaradt mamutagyarra bukkant egy Mississippi államban túrázó férfi – írja a Live Science. A lelet egy patak medréből került elő, a szakértők szerint ez az első ismert mamutfosszília a környékről.

Eddie Templeton amatőr kövületgyűjtő augusztus elején Madison megyében sétált, amikor észrevette a részben vízbe merült, iszapba ragadt agyart. Kapcsolatba lépett a Mississippi Állami Földtani Intézettel, amely feltárta a leletet.

Templeton eleinte azt hitte, hogy a maradvány egy masztodoné, amikor megtudta, hogy mamutról van szó, még izgatottabb lett, mivel korábban nem talált mamutfosszíliát.

A 2 méter hosszú, 270 kilogrammos agyar szinte teljesen ép, a lelet egy amerikai mamuttól származik.

James Starnes, az állami környezetminőségi hivatal munkatársa szerint az agyarak általában nem konzerválódnak ilyen jó állapotban. A szakértő hozzátette: a lelet egy igen nagy állattól maradt fenn.

Az amerikai mamutok a gyapjas mamutokkal álltak közeli rokonságban. A faj kövületei Mississippi nagy területén jelen vannak.

Az amerikai mamutok a pleisztocén korban éltek, elődeik nagyjából 1,5 millió évvel ezelőtt keltek át a Bering-földhídon, hogy elérjék Észak-Amerikát. A faj egyedeinek marmagassága a 4 métert, tömege pedig a 9 tonnát is elérte.

A mamutok kihalását a jégkorszak végét jelentő környezeti átalakulás, valamint a vadászat idézhette elő. A faj nagyjából 11-13 ezer évvel ezelőtt tűnt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik