Sport

Sportlegendák születésétől a szaros Szajnáig – ezek voltak a párizsi olimpia fényei és árnyai

JONATHAN NACKSTRAND / AFP, MOHD RASFAN / AFP és Varga Jennifer / 24.hu
JONATHAN NACKSTRAND / AFP, MOHD RASFAN / AFP és Varga Jennifer / 24.hu
Vasárnap befejeződött a párizsi nyári olimpia, de a két és fél hét történéseit még sokáig lehet emésztgetni. Akár azért, mert olyasmik történtek, amikről még évekig lehetne beszélni, akár azért, mert akadtak a játékoknak árnyoldalai is. Íme egy szubjektív válogatás Párizs fényeiről és árnyoldaláról: tíz pozitív élmény és öt csalódás.

Márton Viviana, a magyar csoda

A magyar küldöttség 19 éremmel, közte hat arannyal zárta a játékokat. Nem szeretnénk kedvencet választani, de a legmeglepőbbet, a legváratlanabbat csak muszáj megemlíteni: Márton Viviana most robbant be igazán a köztudatba.

Márton Viviana és ikertestvére, Luana magyar szülők gyermekeként már Tenerifén születtek, jelenleg Madridban élnek, és finn edzővel, Suvi Mikkonennel készülnek. Luana 2023-ban Bakuban világbajnoki címet nyert Magyarországnak, majd ezüstöt az Európa Játékokon.

Varga Jennifer / 24.hu

Utóbbi után úgy nyilatkozott, „olimpiai bajnok leszek, csak szólok”, ám végül nem sikerült kvótát szereznie – az ikrek különböző súlycsoportban versenyeznek, hogy ne vegyék el egymás elől a lehetőséget.

Az az álmuk, hogy olimpiai bajnokok legyenek. Még nem voltak 10 évesek, már akkor kijelentették ezt

– nyilatkozta az édesapa, Márton Zsolt egy éve a Telexnek.

Viviana nem is viccelt, Párizsban az elefántcsontparti Ruth Gbagbi, az amerikai Kristina Teachout és a belga Sarah Chaari legyőzésével döntőbe jutott, ahol a szerb Aleksandra Perisic felett diadalmaskodva megnyerte az aranyérmet.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik