Élő Nagyvilág

Ukrán főparancsnok: 1000 négyzetkilométernyi orosz területet tartunk ellenőrzésünk alatt

AFP
AFP

400 ideiglenes szálláshelyet hoztak létre az oroszok

Oroszországban mintegy 400 ideiglenes szállásközpontot hoztak létre, ahol mintegy 30 ezer kitelepített lakost helyeztek el – számolt be az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. Mintegy 200 kurszki lakos érkezik Moszkvába is – az orosz főváros mintegy 526 kilométerre fekszik Kurszktól.

Az evakuálások azóta tartanak, hogy Kijev katonákat vezényelt a nyugat-oroszországi régióba és egyre nagyobb területeket foglal el a térségben.

Az ukrán légierő az egész országra kiterjedő orosz légitámadásokra figyelmeztetett

Az ukrán légierő kedd hajnalban az egész országra kiterjedő további légitámadásokra figyelmeztetett, miután közölte, hogy Oroszország az éjszaka folyamán 38 drónnal és két Iszkander-M ballisztikus rakétával indított támadást ukrán területek ellen. Az orosz védelmi minisztérium közben az orosz határtérség közelében 14 ukrán drón megsemmisítéséről tett jelentést.

Az orosz erők drónjai közül harmincat több ukrán régió fölött semmisítettek meg – írta az ukrán légierő a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson. Azt azonban nem tisztázták, hogy a többi fegyverrel mi történt. A légierő egy külön Telegram-üzenetben közölte, hogy kedden hajnalban Ukrajna egész területén légiriadót jelentettek be újabb légitámadások veszélye miatt. Az orosz légvédelem keddi jelentése szerint az éjszaka folyamán 14, Ukrajnából indított drónt semmisítettek meg, amelyek a Kurszk, Voronyezs és Belgorod régiót támadták. Tizenkét drónt a kurszki határtérség fölött lőttek le, egyet-egyet pedig Voronyezs és Belgorod fölött – írta az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva a RIA orosz hírügynökség.

A szankciók ellenére továbbra is érkeznek a dollár- és eurómilliárdok készpénzben Oroszországba

A Reuters által megszerzett vámadatok szerint közel 829 milliárd forintnyi dollár- és euróbankjegyeket szállítottak Oroszországba azóta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió 2022 márciusában megtiltotta a valutáik exportját az országba a teljes körű orosz-ukrán háború kitörése után.

Az adatok szerint a több mint 2 milliárd dollárnyi készpénz többek között az Egyesült Arab Emírségekből és Törökországból érkezett, amelyek nem vezettek be erre vonatkozó korlátozásokat Oroszországgal szemben. A nyilvántartásokban a teljes összeg több mint felének származási országát nem tüntették fel.

Az amerikai kormány decemberben büntetéseket lebegtetett be a pénzintézetek felé, amelyek segítenek az oroszoknak kijátszani a szankciókat. Az USA 2023-ban és 2024-ben is rendelt el szankciókat ezért harmadik országbeli vállalatokkal szemben.

Habár a számok alapján Moszkva bizonyos fokig ki tudja játszani a szankciókat, azt mindenesetre elérték, hogy a kínai jüan lett a legkeresettebb deviza a dollár helyett Oroszországban. A kínai pénzt viszont inkább a cégek használják, a magánszemélyek továbbra is inkább a dollárt részesítik előnyben. A gazdagabb oroszoknak azért van szüksége dollárra és euróra, mert továbbra is utaznának vagy vásárolnának külföldről, vagy pedig megtakarításhoz használnák a valutát.

Az Orosz Nemzeti Bank európai devizatartalékaiból megközelítőleg 300 milliárd dollárt fagyasztottak be a háború kitörése után. Ezzel párhuzamosan a központi bank korlátozni kezdte a magánszemélyek devizában történő készpénzfelvételét. Az adatbázisok szerint a háború kitörése és 2023 vége között nagyságrendekkel kevesebb deviza hagyta el Oroszországot, mint amennyi oda érkezett.

Ukrajna azt állítja, hogy 1000 négyzetkilométernyi orosz területet tart ellenőrzése alatt

Ukrajna főparancsnoka szerint a kijevi erők 1000 négyzetkilométernyi orosz területet tartanak ellenőrzésük alatt, miközben a két és fél éve tartó teljes körű háború legnagyobb határon átnyúló behatolását hajtják végre – írja a BBC.

Olekszandr Szirszkij parancsnok elmondta, hogy Ukrajna hét nappal a kezdete után is folytatja a Kurszk térségében folytatott támadó műveletet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Oroszország háborút hozott másoknak, és a háború most visszatér Oroszországba. Vlagyimir Putyin orosz vezető súlyos provokációnak minősítette az offenzívát, és utasította az orosz erőket, hogy szorítsák ki az ellenséget a területükről.

A nyugat-oroszországi régióból közben egyre több embert evakuálnak, további 59 000 embert szólítottak fel a távozásra. A helyi kormányzó szerint a térségben mintegy 28 falu került az ukrán erők kezére, 12 civil meghalt.

Az ukrán csapatok múlt kedden indították meglepetésszerű támadásukat, és 30 kilométerre (18 mérföldre) nyomultak be Oroszország területére. Az offenzíva állítólag növelte a morált az ukrán oldalon, de elemzők szerint a stratégia újabb veszélyeket rejt Ukrajna számára. Egy magas rangú, neve elhallgatását kérő brit katonai forrás a BBC-nek azt mondta, fennáll a veszélye, hogy Moszkvát annyira feldühíti ez a behatolás, hogy megduplázza az ukrán civil lakosság és infrastruktúra elleni támadásait.

Olvasói sztorik