Belföld

Keresztet kap a Gellért-hegyi Szabadság-szobor

Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldal
Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldal

Egy hatalmas kereszt kerül a több mint 20 millió forintból megújuló Citadella talapzatára, írja a hvg.hu a lap birtokába jutott látványtervek alapján, melyek időközben a Budavári Palotanegyed felújítását végző Nemzeti Hauszmann Program honlapjára és Facebook-oldalára is felkerültek.

„A talapzatra elhelyezünk egy keresztet, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk” – áll a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-bejegyzésében.

Erő Zoltán, a főváros főépítésze, aki a HVG-től értesült a tervekről, a lapnak azt mondta, hogy semmi szükség az eredeti koncepció megváltoztatása és egy újabb szimbólum elhelyezésre a szimbólumokkal úgyis telezsúfolt területen.

A Citadella átépítése során több ponton is jelentősen megváltozik a műemlék: megnyitják az erőd falait az északi és a déli oldalon, a Szabadság-szobor mögött pedig egy hatalmas lépcsősort alakítanak ki.

A Citadella átadása eredetileg 2023-ra, majd 2024-re volt ütemezve, de a legutóbbi posztban már 2026-ra ígérik. A felújítást végző két NER közeli cégnek – a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek és a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Építő Zrt.-nek – nem érdeke a sietség, hiszen a velük kötött kontraktust tavaly úgy módosította a kormány, hogy a keretmegállapodásban szereplő költségvetést minden évben automatikusan hozzáigazítják az éves inflációhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik