Élő Sport

Űrből jött időutazó fedezte fel, Tom Cruise népszerűsítette az olimpiát – így értek véget a párizsi játékok

Julie SEBADELHA / AFP
Tom Cruise és az olimpiai zászló
Julie SEBADELHA / AFP
Tom Cruise és az olimpiai zászló
Nagyszabású záróünnepséggel fejeződött be az idei párizsi olimpia, amelynek monumentális záróünnepsége látványos showműsort hozott. Tony Estanguet, a helyi szervezőbizottság elnöke szerint az olimpia minden várakozásukat és képzeletüket felülmúlta, Thomas Bach, a NOB elnöke szenzációs játékokról beszélt. A végén megérkezett Tom Cruise, aki a sportolók között motorkerékpárral indult el, majd (videofelvétel segítségével) ejtőernyővel landol az Egyesült Államokban, hogy felfusson az ikonikus Hollywood feliratig, és a két o betű segítségével olimpiai öt karikát formáljon. Párizs elbúcsúzott, irány Los Angeles 2028-ban.

A négyszeres olimpiai bajnok úszó Léon Marchand a Tuileriák kertjéből egy mécsesben áthozta az olimpiai lángot a stadionba, ahol a Marseillaise zenekari változatának eljátszása után 205 delegáció zászlajának behozatalával kezdődött a háromórás műsor. A magyar zászlót Csipes Tamara és Milák Kristóf hozta a küzdőtérre. Aztán az olimpia hősei, maguk a sportolók vonultak be az arénába és vegyültek el a küzdőtéren.

FRANCK FIFE / AFP Thomas Bach és Tony Estanguet

Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője úgy fogalmazott, nem készülhettek fel arra, mennyi minden élnek át együtt, szerinte az olimpia minden várakozásukat és képzeletüket felülmúlta.

„Álmodozni akartunk, de Leon Marchand-unk lett. Olyan olimpiát éltünk át együtt, amelyet soha, még egy bálna is feltűnt a szörfösök versenyén, Tahitin.

Egyik napról a másikra Párizs ünnepséggé vált, Franciaország pedig egyesült és olimpia lett.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az olimpia megrendezése önmagában nem képes békét teremteni, de képes arra, hogy ösztönzést mutasson a békés együttélés felé.

„Éljük meg ezt a békekultúrát, minden egyes napon” – mondta, majd hozzátette:

Ezek az olimpiai játékok az elejétől a végéig szenzációsak voltak. Köszönöm Párizs, köszönöm Franciaország, éljen az olimpiai játékok, éljen Franciaország!

Az olimpiai lobogót az olimpiai himnusz hangjaira leeresztették, majd Estanguet Párizs polgármesterének, Anne Hidalgónak, ő pedig Thomas Bachnak adta át, végül Karen Basshez, a következő nyári olimpiát rendező Los Angeles polgármesteréhez került.

Ekkor egy kis Hollywood költözött a stadionba: a tetőről leereszkedő Tom Cruise a sportolók között motorkerékpárral indult el, majd (videofelvétel segítségével) ejtőernyővel landol az Egyesült Államokban, hogy felfusson az ikonikus Hollywood feliratig, és a két o betű segítségével olimpiai öt karikát formáljon.

Kaname Muto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP Tom Cruise leereszkedett a stadion tetejéről

Az olimpiai zászlót a Coliseumban a legendás atléta, Michael Johnson vette át, végül a lobogó az óceán partján a Red Hot Chili Peppershez érkezett meg, de előbukkant Billie Eilish és Snoop Dogg is.

A július 26-án kezdődött játékokon 206 ország 11 110 sportolója vett részt. Magyarország hat arannyal, hét ezüsttel és hat bronzzal a 14. helyen végzett az éremtáblázaton.

Ez volt az élő hírfolyam az olimpia zárónapjáról.

Az olimpia hivatalos közösségi oldala megkezdte a filmes poénkodást Cruise mutatványa után

A küldetése, már amennyiben vállalja: az, hogy elvigye az olimpiai zászlót Los Angelesbe

– poénkodik az olimpia hivatalos X-fiókja Tom Cruise mutatványával.

Bach: Az olimpiai játékok véget értek

A Los Angeles-i koncerthelyszín után ismét a Stade de France-é a főszerep, hiszen megérkezett Léon Marchand a Tuileriákból az olimpiai lánggal.

Thomas Bach bejelentette, hogy az olimpiai játékok véget értek, a színpaod lévők pedig együtt elfújták az olimpiai lángot.

Nem maradhat ki Snoop Dogg

Az egész olimpián hatalmas szerepet kapott a rapper, ennek miértjeiről, hogyanjairól ebben a kiváló cikkben írtunk hosszabban.

Kapcsolódó
Kulturális olimpia: az Egyesült Államok már Párizsban Los Angelesre készül
Snoop Dogg mellett a Public Enemy rappere is segíti az amerikai olimpiai csapatot Párizsban, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a négy évvel később, Los Angelesben megrendezendő ötkarikás játékokra már minden amerikai olimpia-rajongó legyen. A NOB felismerte azt is, hogy a streaming-szolgáltatókon keresztül is új embereket tud megnyerni, és ezt alá is támasztják a nézettségi adatok.

Kis amerikai sztárparádé

A stadionba leereszkedő Tom Cruise a sportolók között motorkerékpárral indult el, majd (videofelvétel segítségével) ejtőernyővel landol az Egyesült Államokban, hogy felfusson az ikonikus Hollywood feliratig, és a két o betű segítségével olimpiai öt karikát formáljon.

Julie SEBADELHA / AFP

Az olimpiai zászlót a Coliseumban a legendás atléta, a négyszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok Michael Johnson vette át, végül a lobogó az óceán partján a koncertező Red Hot Chili Peppershez érkezett meg.

Történelmi pillanat!

Íme az első alkalom az olimpia történetében, amikor két nő cserél zászlót: Anne Hidalgo Párizs polgármestere adja át Los Angeles polgármesterének, Karen Bassnak.

Szenzációs olimpia

„Ezek az olimpiai játékok az elejétől a végéig szenzációsak voltak. Köszönöm Párizs, köszönöm Franciaország, éljen az olimpiai játékok, éljen Franciaország!” – fejezte be beszédét Thomas Bach.

Béke, békés együttélés, békekultúra

„Tudjuk, hogy az olimpia megrendezése önmagában nem képes békét teremteni, de képes arra, hogy ösztönzést mutasson a békés együttélés felé. Éljük meg ezt a békekultúrát, minden egyes napon” – mondta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

Elpárolognak a sportolók

Jim White, a Telegraph párizsi tudósítója arról ír, hogy bár a képernyőkön nem lehet látni, de néhány atléta lelécelt a színpad környékéről.

Estanguet: Az olimpia minden képzeletüket felülmúlta

„Nem készülhettünk fel arra, mennyi minden élünk át együtt” – mondta Tony Estanguet, a helyi szervezőbizottság elnöke, aki szerint az olimpia minden várakozásukat és képzeletüket felülmúlta.

„Izgalmat akartunk, szenvedélyt kaptunk. Álmodozni akartunk, de Léon Marchand-unk lett. Olyan olimpiát éltünk át együtt, amelyet soha, még egy bálna is feltűnt a szörfösök versenyén, Tahitin.

Egyik napról a másikra Párizs ünnepséggé vált, Franciaország pedig egyesült és olimpia lett.

Olvasói sztorik