Sport

Megszenvedett sorozatban nyolcadik aranyáért az amerikai női kosárválogatott

Damien MEYER / AFP
Damien MEYER / AFP
Az Egyesült Államok sorozatban a nyolcadik olimpiai aranyérmét nyerte meg a párizsi játékok női kosárlabdatornáján.

Az immár 61 mérkőzés óta veretlen amerikaiak a vasárnapi döntőben hatalmas csatában, egyetlen ponttal verték a tavalyi Európa-bajnokság bronzmeccsén a magyarokat legyőző házigazdát.

A győztes együttesben a 42 esztendős Diana Taurasi – aki a fináléban egy másodpercet sem játszott – lett a kosártörténelem első hatszoros olimpiai bajnoka. Az amerikaiak rekordot döntöttek sorozatban nyolcadik aranyukkal, olimpiai csapatsportokban hét diadalra eddig – rajtuk kívül – csak az amerikai férfi kosárcsapat volt képes 1936 és 1968 között.

Az Egyesült Államok női csapatának olimpiai összmérlege 78 győzelem és 3 vereség.

Az első félidőben kifejezetten pontszegény összecsapáson jobbára az amerikaiak vezettek, de a franciák tartották a lépést esélyesebb riválisukkal és a nagyszünetre egyenlő állással vonultak el a felek (25-25)

A harmadik negyedet a házigazdák egy 10-0-s rohammal kezdték, az amerikaiak Kelsey Plum két triplájánál adtak először életjelet, de így is fordítottak és kétpontos előnyből várták a záró tíz percet.

Az utolsó negyedben folytatódott az öldöklő küzdelem, a franciák kiegyenlítettek, majd Mariéme Badiane duplájával 51-49-re ismét átvették a vezetést. Az amerikaiak 55-55 után ismét visszavették a vezetést, az utolsó 41 másodperc pedig a címvédő 62-59-es előnyéről indult.

17 másodperccel a vége előtt A’ja Wilson a kettőből csak egy büntetőt dobott be (63-59), jöhetett a francia időkérés. 13,5 másodperccel a vége előtt Marine Johannés bevert két büntetőt (63-61), jött a menetrendszerinti fault a hazaiaktól, ezt Plum nem rontotta el (65-61).

Gabby Williams utolsó reménysugárként triplát szórt (65-64), maradt 3,8 másodperc, Kahleah Copper két büntetőjével 67-64-re alakult az eredmény.

És még mindig akadt egy francia dobás, Williams azonban hiába volt eredményes, a dudaszó pillanatában elengedett utolsó kísérleténél fél lábfejjel a hárompontos vonalon belülre lépett, így az egyenlítést jelentő tripla helyett csak dupla sikerült.

A 67-66-os győzelemmel az Egyesült Államok sorozatban nyolcadszor, összességében a 10. olimpiai aranyat nyerte női kosárlabdában.

Kosárlabda, nők

1. Egyesült Államok (Napheesa Collier, Kahleah Copper, Chelsea Gray, Brittney Griner, Sabrina Ionescu, Jewell Loyd, Kelsey Plum, Breanna Stewart, Diana Taurasi, Alyssa Thomas, A’ja Wilson, Jackie Young)
2. Franciaország
3. Ausztrália

 

Döntő:
Egyesült Államok – Franciaország 67-66 (15-9, 10-16, 20-18, 22-23)

 

bronzmérkőzés:
Ausztrália – Belgium 85-81 (20-19, 17-17, 23-25, 25-20)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik