Sport

Gulyás Michelle: A végén úgy feldobódtam, Usain Boltot is lefutottam volna

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Bár a szövetségi kapitány a válogatási elvek miatt mást jelölt az olimpiai csapatba, az elnökség döntése értelmében végül Gulyás Michelle vehetett részt a párizsi játékokon, a lehetőséget pedig megragadta és aranyérmet nyert. Világcsúcsot jelentő ponteredménnyel ráadásul.

Aranyosan ért véget a párizsi olimpia Magyarország számára, ugyanis az utolsó magyar érdekeltségű versenyszámban, női öttusában Gulyás Michelle remek futással, világcsúcsot jelentő pontszámmal győzni tudott, Guzi Blanka pedig hatalmasat hajrázva negyedikként ért célba.

Örökké ezzel alszom

– jegyezte meg nevetve a magyar újságíróknak a 23 éves Gulyás az aranyérme kapcsán, aztán magáról a versenyről azt mondta, igyekezett kizárni szinte mindent, átvenni a versailles-i kastélyudvaron tapasztalható fesztiválhangulatot, miközben koncentrál arra, ami a dolga.

Nagyon jó volt a felkészülésem, mindent megtettem azért, hogy jó legyek. Az volt a célom, hogy taktikusan fussak a végén, mert nagy versenyre számítottam, de szerencsére mögöttem nálam rosszabbul lőttek. A futásom volt annyira erős, hogy nem tudtak rám feljönni

– mondta, és elárulta azt is, hogy a lovaglás után lekerült róla a teher, onnantól kezdve próbálta élvezni a versenyt. A laser run előtt persze érzi mindenki a feszültséget, mert látni, hogy ki hol áll, de ő csak és kizárólag az előtte álló francia versenyzőre és a kettejük közti 13 másodperces különbségre koncentrált.

A dobogó tetején elérzékenyült, amikor erről faggatták, azt mondta, hogy eszébe jutott az elmúlt időszak, hogy sok negatívum érte, és hogy mennyien támogatták, hogy túl tudott lendülni mindenen.

Eszembe jutott az elmúlt év, mindenki, aki támogatott. A sok negatívum is, ami ért, ennek ellenére mégis felül tudtam kerekedni rajta.

Varga Jennifer / 24.hu

Az ugyanis csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy Gulyás ott lesz az olimpián. A szövetség a hosszas olimpiai kvalifikációs versenysorozat végén neki és Guzi Blankának szavazott bizalmat, annak ellenére, hogy a 2023 októberében elfogadott olimpiai válogatási elvek betartása esetén nem Gulyásnak, hanem a tavaly junior Európa-bajnokságot nyerő, júniusban felnőtt világbajnoki bronzérmet szerző Erdős Ritának kellett volna utaznia. A szövetségi kapitány, Martinek János Erdőst javasolta, ám a MÖSZ elnöksége végül titkos szavazáson Gulyás mellett tette le a voksát, mondván az elmúlt években kiegyensúlyozottan szerepelt.

Befejezi a szövetségi kapitány

Martinek János Török Ferenc és Kulcsár Győző után teljesítette azt a bravúrt, hogy versenyzőként és szövetségi kapitányként is részese volt olimpiai bajnoki címnek. Az öröm pillanatai közt rákérdeztek nála az olimpiai csapat kijelölése körüli történésekre.

 

„Ugyanúgy látom a helyzetet, mint előtte: le volt írva egy válogatási elv, nem tehettem mást, aszerint kellett döntést hoznom. A vezetőség másképp határozott, de ebben a helyzetben nem volt igazából rossz döntés, ez is, az is működhetett volna. E mellett döntöttek, és az eredmény igazolja. Nem volt ebből feszültség” – mondta az újságíróknak a kétszeres olimpiai bajnok Martinek, aki azt is elárulta, hogy év végén lejár a szerződése, ez az olimpia volt a kapitányi időszaka utolsó versenye. Azt is mondta, hogy ezen a helyszínen, olimpiai aranyérem után lezárni egy pályafutást a legjobb pillanat.

Megkérdezték tőle, hogy mindezek után a dac dolgozott-e benne ezen az olimpián.

Olyan szempontból segített, hogy úgy készültem mentálisan erre a versenyre, fizikálisan is úgy összeszedtem magamat, az edzők is olyan szinten támogattak, mint még soha. Összefogás volt mögöttem, megkaptam mindent, amire szükségem volt, és most egy arany van a nyakamban

– fogalmazott Gulyás Michelle, és azzal folytatta, hogy amikor sok negatívum éri, akkor nem tudja, mi történik vele, de olyan erőt tud belőle meríteni, ami még a környezetét is meg szokta lepni.

Varga Jennifer / 24.hu

Az utolsó lövészet után mondtam magamnak, hogy már tök mindegy, mi történik, ha belehalok, vagy letörik a két lábam, leszakítja a szél a karomat, akkor is beküzdöm magamat. Annyira feldobódtam, hogy még Usain Boltot is lefutottam volna szerintem

– mondta a civilben rendőrként dolgozó Gulyás, és azt is elmesélte, hogy amikor beért a célba, látta, hogy mindenki, aki segítette zokogott örömében, az hatalmas boldogsággal töltötte el.

Bár a lovaglás kikerült az öttusából, Gulyás nem fejezi be a karrierjét, és a lovaglástól sem búcsúzik el teljesen. Annak pedig nagyon örül, hogy öttusaversenyen hibátlan volt az utolsó lovaglása.

Nem gondoltam volna, hogy pont én fogok világcsúcsot elérni, de nagyon örülök neki

– mondta pontszámáról a korábban vb-ezüstöt és -bronzot is nyert Gulyás Michelle, akinek családja az édesapa munkája miatt sokat élt külföldön, ő Londonban született, a nővére Ománban, az öccse Milánóban. Az olimpiai bajnok öttusázó Olaszországban járt óvodába, illetve Szlovéniában, Ljubljanában kezdte meg az általános iskolát.

Mint Maximus a Gladiátorban

Az idén egyéniben világbajnoki ezüstérmes Guzi Blanka fantasztikusan teljesített a kombinált számban, amelynek a 13. helyen vágott neki, de kilenc riválisát is megelőzte, végül negyedikként ért célba. Évekkel ezelőtt már gondolkodott azon, milyen lehet olimpiai negyediknek lenni, épphogy lemaradni a dobogóról.

Nagyon inspiráló volt számomra, ahogy az előző olimpián Olasz Anna kezelte ezt az egészet, ez ad nekem erőt, hogy előttem is nagyon sok sportoló megjárta ezt az utat, hogy negyedikként tért haza. Megszerzem majd Los Angelesben azt az érmet

– mondta Guzi, aki nagyon sajnálja, hogy kikerül a lovaglás az öttusából, sajnálja a döntést, és meghatódott, hogy most még itt lóra ülhettek. Ő úgy tekint erre, hogy most lezárult egy fejezet, ő folytatja tovább, meglátja, mit tartogat számára az újfajta öttusa.

Varga Jennifer / 24.hu

A szurkolás kapcsán elmesélte, hogy volt idén a Puskás Arénában egy mérkőzésen és belegondolt, vajon milyen érzés lehet futballistának lenni, akik szinte minden mérkőzésen ezt kapják.

Arról álmodoztam, hátha majd egyszer nekem is megadatik. És most megtörtént, nem azt mondom, hogy úgy éreztem magam, mint egy focista, de úgy éreztem magam, mint a Gladiátorban a Maximus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik