Nagyvilág

Maduro nem tárgyal az ellenzékkel

Federico PARRA / AFP
Federico PARRA / AFP

A vitatott tisztaságú venezuelai elnökválasztás győztese, Nicolás Maduro helyi idő szerint pénteken kizárt minden tárgyalást az ellenzékkel, és megadásra szólította fel az ellenzék vezetőjét, María Corina Machadót.

Maduro a legfelsőbb bíróságról távozva beszélt erről, amelyhez augusztus 1-jén a megválasztása érvényesítése céljából nyújtott be beadványt.

Ami a tárgyalásokat illeti, úgy vélem, az egyetlen ember, akinek tárgyalnia kell Machadóval, az a főügyész

– jelentette ki Maduro újságírók kérdései válaszolva.

Maduro meghallgatásával a legfelsőbb közigazgatási bíróság befejezte az általa beidézett elnökjelöltek és politikusok meghallgatását. Maduro választási ellenfele, Edmundo González Urrutia a szabadságát féltve nem jelent meg az idézésre. Machado pedig illegalitásban él.

A bíróság elnöke, Caryslia Rodríguez hétfőn közölte, hogy a testületnek 15 napos, meghosszabbítható időtartam alatt kell meghoznia az ítéletet.

A bíróság folytatja az augusztus 5-én megkezdett szakértői vizsgálatot, hogy végleges választ adjon a beadványra. Rodríguez emlékeztetett: mivel a bíróság a választási ügyekben döntő legmagasabb szintű bírói testület, a döntései ellen nem lehet fellebbezni, és kötelező érvényűek.

A megfigyelők többsége szerint a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság a rendszer lekötelezettje.

Amit a bíróság mondani fog, az a köztársaság törvénye, ez szent ítélet lesz

– fogalmazott az elnök.

A nemzeti választási bizottság augusztus 2-án hirdette ki Madurónak a július 28-i voksoláson a szavazatok 52 százalékával aratott győzelmét, de számítógépes kalózkodásra hivatkozva nem tette közzé a szavazatszámlálás teljes eredményét és a szavazókörök jegyzőkönyveit.

Az ellenzék szerint – amely a saját szavazatszámlálónak köszönhetően nyilvánosságra hozta a jegyzőkönyveket, amelyeknek a hitelességét Maduro elutasította – a választásból kizárt María Corina Machadó helyett induló Edmundo González Urrutia a szavazatok 67 százalékát kapta.

Machado tárgyalásokra szólított fel a demokratikus átmenet érdekében.

Az Egyesült Államok kolumbiai székhelyű nagykövetsége az X-en arra emlékeztetett, hogy csak a párbeszéd, nem pedig a megtorlás teszi lehetővé Venezuela számára, hogy visszatérjen a demokratikus normákhoz, egyben az őrizetbe vett ellenzékiek szabadlábra helyezését követelte.

A választást követő tiltakozó megmozdulások során jogvédő szervezetek szerint 24 ember halt meg, Maduro szerint 2200 embert vettek őrizetbe.

Kapcsolódó
Amerika Maduro ellenfelét ismeri el győztesként a választáson
Minden jel arra utal, hogy a másik jelölt kapott több szavazatot.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik