Sport

Háttal álltak a zsűriasztalnak, feláldozták a helyosztót a tiltakozó olasz pólósok

Andreas SOLARO / AFP
Az olasz pólósok a zsűriasztalnak háttal állva hallgatták a himnuszukat
Andreas SOLARO / AFP
Az olasz pólósok a zsűriasztalnak háttal állva hallgatták a himnuszukat
Egyelőre nem tudja feldolgozni az olasz vízilabda-válogatott az a magyarok ellen elszenvedett, igazságtalannak vélt döntést, ezért pénteken a spanyolok elleni helyosztón egészen érdekes módon, a negyeddöntős esetet szimulálva tiltakoztak a bíráskodás ellen. Még azt is bevállalták, hogy ezzel elbukták a mérkőzést.

Amint arról beszámoltunk, szerdán a magyar vízilabda-válogatott a rendes játékidő döntetlen eredményét követően ötméteresekkel legyőzte az olaszokat, és bejutott az olimpiai elődöntőbe.

A mérkőzésen azonban akadt egy bírói döntés, amely már akkor alaposan felborzolta a kedélyeket, és azóta sem csillapodott az olaszok dühe.

A második negyedben Francesco Condemi ugyan hatalmas gólt lőtt, ám a lövő keze továbblendülve eltalálta Jansik Szilárd arcát. A játékvezetők hosszasan videóztak, majd úgy ítélték meg, Condemi túl brutális volt, ezért a gólját elvették, őt végleg kiállították, a magyarok pedig négy percre emberelőnybe kerültek és ötöst lőhettek, amit Manhercz Krisztián be is lőtt.

Alessandro Campagna szövetségi kapitány őrjöngött, de mindhiába. Ugyan csapata nagyszerűen játszva 4-2 után 4-0-s sorozatot produkálva kétgólos előnyre tett szert, ám végül nem bírta megőrizni ezt, 9-9 után pedig a bravúrosan védő Vogel Soma vezérletével a magyarok ünnepelhettek.

Az olasz küldöttség azonnal fellebbezést nyújtott be, az elsőt közvetlenül a mérkőzés után, a másodikat csütörtök este a fellebbviteli bizottság döntése nyomán utasították el. Azt azonban elismerték, hogy a játékvezetőknek kevés kép állt rendelkezésükre, és Condemi nem követett el erőszakos játékot (ezért nem is tiltották el), azonban a szabályok szerint a mérkőzést nem lehet megismételni.

Ez a beismerés még inkább feldühítette az olaszokat, akik a spanyolok elleni pénteki helyosztó előtt a zsűriasztalnak háttal állva hallgatták a himnuszukat.

Az első ráúszásnál Condemi indult el nagy lendülettel, a spanyolok nem is tették oda magukat, így az aréna közönségének tapsvihara közepette olasz hozta el a labdát. Campagna edző időt kért, Condemi kijött a medencéből, felöltözött, mert számára a meccs itt véget ért.

A válogatott úgy döntött, szimulálja a magyarok elleni csatát, ezért négy percig egy emberrel kevesebbel szállt medencébe, és első négy percben a játékosok passzívan vízilabdázva csak egymás között passzolgattak, nem lőttek kapura.

A spanyolok viszont nem álltak le, az első negyedet meg is nyerték 4-0-ra, és ugyan a meccsbe visszatérő olaszok megpróbáltak felzárkózni, végül 11-9-es vereséget szenvedtek.

Kapcsolódó
„Botrányos bírói döntés született, teljesen eltorzították a meccset” – az olaszok dühöngenek a pólónegyeddöntő legvitatottabb jelenete miatt
3-3 helyett 4-2 lett, ráadásul egy vétlen mozdulat miatt végleg kiállították az olaszok játékosát. Az olaszok a meccs után óvást nyújtottak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik