Tech

Döntött a kormány az iskolai mobilhasználatról

miljko / Getty Images
miljko / Getty Images

Szeptember 1-jétől új korszak kezdődik a hazai közoktatásban, ugyanis az új tanévtől a tanulók a közoktatási intézmények területén, a tanítási nap folyamán alapesetben nem használhatják telekommunikációs eszközeiket, írja a hwsw.

A részletszabályokat tartalmazó, 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendelet augusztus 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben, és elsősorban a birtokukban lévő, internetkapcsolat létesítésére képes okostelefonokra, tabletekre és okosórákra vonatkozik.

A végrehajtási rendelet kifejti, hogy az úgynevezett „használatban korlátozott tárgyat” ugyan be lehet vinni az intézmény területére, ám azt a tanítási nap kezdetén, az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adni és azt csak a tanítási nap végén kaphatja vissza a tanuló.

A jogszabály alapján az intézmények saját házirendjük szerint alakíthatják ki a protokollt, hogy ki veszi át az okoseszközöket a tanulóktól, illetve hogy hol tárolják azokat. A rendelet engedélyez kivételeket is, melyeket a nemzeti köznevelésről szóló törvény szintén szeptember 1-jén hatályba lépő módosításában sorolnak fel.

Így az okostelefonok és más okoseszközök továbbra is használhatók a tanórákon, ha a használatot az intézmény igazgatója egészségügyi célból, vagy pedagógusa oktatási célból az általa meghatározott időszakra engedélyezi.

Ez lehetővé tesz olyan furcsa eseteket, hogy nyelvi tanórán lehet majd használni mobilt, matematika órán viszont például nem. Ahhoz viszont, hogy általánosan használhatóvá váljanak a telekommunikációs eszközök minden tanórán, a jogszabály szövegezése értelmében az igazgató, és minden óraadó pedagógus engedélyére szükség lehet. A használat egyedi időpontra/időpontokra vagy akár az egész tanévre vonatkozóan engedélyezhető.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik