Belföld

Üres a honvédség kasszája

A hadtörténelemben példátlan módon a honvédség sem személyi, sem anyagi tartalékokkal nem rendelkezik - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjúban, hozzátéve, hogy az önkéntes tartalékos haderő tagjainak rendelkezésre állási juttatást kell kapniuk.

A miniszter szerint az önkéntes haderőre való áttérés elhamarkodottan, előkészítetlenül történt meg 2004-ben, a katonai nyilvántartásokat „egyszerűen kidobták az ablakon”, a leszerelő szerződéses katonákat pedig meg sem kérdezték, akarnak-e tartalékosként kapcsolatban maradni a honvédséggel. Elmondta: olyan feltételrendszer kidolgozásának előkészülete folyik, hogy a tartalékos katonai szolgálat vállalása előnyt jelentsen például állami álláspályázatok esetében.

Hende Csaba a lapnak arra a kérdésére, milyen tanulságokkal szolgált az árvízvédelmi munka a honvédség számára elmondta, hogy változtatni kell azon, hogy – az elmúlt évek liberális oktatáspolitikája szellemében – a katonai felsőoktatás hallgatóit csak önkéntes alapon lehet igénybe venni katasztrófa elleni védelemben. Ezt módosítandó a közeljövőben – a tárcával egyeztetve – Csampa Zsolt fog benyújtani egy törvénymódosítást a kadétok hivatásáról – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik