Tudomány

A macskák is képesek a gyászra

Kseniya Ovchinnikova / Getty Images
Kseniya Ovchinnikova / Getty Images

A többség a macskákat zárkózott, független, magának való és szeszélyes állatoknak tekinti, az újabb vizsgálatok viszont azt sugallják, félreismerhettük őket. Egy friss tanulmány alapján például a macskák a gyász jeleit mutatják, miután elpusztul egy másik, az adott háztartásban élő állat – írja a The Guardian.

A jelenség akkor is megfigyelhető, ha az elvesztett társ történetesen egy kutya.

A megfigyelések szerint a gyász következtében a macskák nehezebben aludnak el, elkerülik az ételt, jajgatóan nyávognak és elbújnak. Más példányok figyeleméhesebbé válnak, vagy leállnak kedvenc játékaik használatával.

A szakemberek macskatulajdonosok beszámolóit vették alapul. Jennifer Vonk, az Oaklandi Egyetem munkatársa és kollégái úgy vélik, eredményeik megkérdőjelezik, hogy a macskák antiszociálisak, és azt sugallják, hogy a veszteség pszichológiai élménye univerzális lehet.

A gyász jól ismert jelenség az állatvilágban, dokumentálták már többek között elefántok, delfinek és csimpánzok körében, sőt kutyáknál is. Macskáknál a viselkedés jelei azonban kevésbé szembetűnőek.

A csapat több mint 450 olyan macskatartót kérdezett ki, akiknek háztartásában korábban volt másik, utóbb elpusztult állat. Az esetek mintegy kétharmadában az elhullott háziállat egy másik macska, a többi kutya volt.

„A kutyákkal ellentétben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a macskák zárkózottak és nem szociálisak” – mondta Vonk, hozzátéve, hogy a természetben a macskák hajlamosak voltak összefogni és hierarchiát alkotni. A tanulmány feltárta, hogy az állatokra annál mélyebb hatással volt társuk elvesztése, minél tovább éltek vele.

Érdemes hozzátenni, hogy mivel a vizsgálat önbevallásos alapú volt, elképzelhető, hogy a gyász jeleit valójában a gazdik vetítették ki kedvenceikre. A helyzet alaposabb megértése érdekében további kutatások szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik