Élő Sport

Drámai meccs után elődöntős a pólóválogatott, Losonczi a bronzért birkózhat, a vitorlázó Vadnai negyedik – ez történt az olimpián szerdán

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Egy helyen a 12. versenynap összes fontos történése.

Íme a szerdai nap magyar érdekeltségű menetrendje!

  • Atlétikában korán reggel a maratoni gyaloglás döntőjében Récsei Rita és Venyercsán Bence szerepelt, végül a 21. helyen értek célba. Délelőtt a női 100 méteres gátfutásában is akadt két érdekelt: a budapesti vébén 60 méteren országos csúcsot döntő Kerekes Gréta és a világbajnokságon 13. helyen záró Kozák Luca egyaránt a reményfutamba került.
  • Folytatódtak a kajak-kenu-program előfutamai is, 500 méteren K1-ben Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara szállt vízre, mindketten futamgyőzelemmel jutottak tovább. A férfiak 1000 méteres egyéni selejtezőiben Kopasz Bálint fél hajóhosszal nyert, Varga Ádám ugyancsak leiskolázva a mezőnyt lett futam első. A kenusoknál Fejes Dániel és Adolf Balázs is reményfutamra kényszerült 1000 méteren, de mindketten továbbkerültek onnan a középfutamba.
  • A kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos kategóriájában a világbajnok Losonci Dávid előbb a kétszeres világ- és Európa-bajnok Rafiq Huseynovot, majd az idei Európa-bajnok Alekszandr Andrejevic Komarovot is legyőzte, az elődöntőben azonban kikapott a bolgár Novikovtól, így csütörtökön a bronzért mérkőzhet.
  • A taekwondós, Tokióban 5. Salim Omar argentin ellenfelét verve a negyeddöntőbe jutott, ott azonban kikapott a címvédő olasz Vito Dell’Aquilától. És mivel az olasz nem jutott döntőbe, így Salim sem került a vigaszágra, kilencedikként zárt.
  • Nem ment könnyen, de sikerült lebonyolítani a vitorlázó Vadnai Jonatán éremfutamát. Az élete első olimpiáján szereplő vitorlázó harmadik helyen ért célba az éremfutamban, és végül negyedik lett az ILCA 7-es hajóosztályban.
  • A napot a férfi vízilabda-válogatott zárta, amely ötméteresekkel győzte le a világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes Olaszországot.

Kialakult a női kosárlabdatorna elődöntője is

Az Egyesült Államok női kosárlabdacsapata a papírformát érvényesítve 88–74-re legyőzte Nigériát, ezzel bejutott a legjobb négy közé. Az augusztus 9-i elődöntőben Franciaország–Belgium és Egyesült Államok–Ausztrália mérkőzéseket rendeznek.

Szlovén mámor, elődöntőben a férfi kézisek!

Szlovénia férfi kézilabdacsapata története során először bejutott az olimpiai torna elődöntőjébe, miután 16–12-es félidőt követően 33–28-ra legyőzte Norvégiát. Ez volt a nap legsimább negyeddöntője – az összes többi párharcban egy gól döntött –, a szlovénok 6–6 után 9–6-ra elhúztak, és ezt követően nem is engedték vissza a mérkőzésbe a norvégokat, akik hiába futottak az eredmény után. 25–23-nál még úgy tűnt, lehet esélye a norvégoknak, ám jött egy 5–2-es szlovén széria, és ezzel eldőlt a mérkőzés. A szlovén válogatottban Aleks Vlah és Blaz Janc 20 gólt (11+9) vállalt a 33-ból!

Az elődöntőkre augusztus 9-én kerül sor, Németország Spanyolországgal, Szlovénia pedig Dániával mérkőzik meg.

Dráma a medencében!

Jansik révén megnyerhettük volna a rendes játékidőben, de ötösök döntenek az olaszok elleni negyeddöntőn.

Kapcsolódó
Ötméteresekkel verte Olaszországot, elődöntőbe jutott a magyar pólóválogatott
Érmekért csatázhat a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután egy fordulatos és izgalmas mérkőzésen, ötméteresekkel legyőzte Olaszországot. Vogel Soma három büntetőt is kivédett a szétlövésben, egyet pedig a mérkőzés során.

Francia–lengyel döntő lesz férfi röplabdában

Lengyelország és a címvédő, házigazda Franciaország játssza a férfi röplabdatorna döntőjét az olimpián. A lengyelek óriási csatában 3:2-re legyőzték délután az Egyesült Államok válogatottját, este pedig a franciák szoros játszmákban, de összességében magabiztosan, 3:0-ra verték az olaszokat. Olasz–amerikai bronzmeccs augusztus 9-én, francia–lengyel döntő 10-én.

Quincy Hall a 400 m új királya

A budapesti világbajnokságon bronzérmes amerikai Quincy Hall nyerte meg a férfi 400 méteres síkfutás döntőjét. Hall egyéni csúcsot futva (43.40) nyerte meg a finálét a brit Matthew Hudson-Smith és a zambiai Muzala Samukonga előtt. Samukonga a párizsi olimpia első zambiai érmese, az afrikai ország képviselői 1996 óta először értek el dobogós helyezést.

Műúszásban papírforma kínai győzelem

Teljes papírforma a műúszóversenyeken: a kínai csapat óriási fölénnyel szerezte meg az aranyérmet, második az Egyesült Államok, harmadik Spanyolország. A kínaiaknak ezzel már 24 aranyérmük van, az Egyesült Államoknak 25.

Ha gyeplabdadöntő, akkor Hollandia

A kínaiak és a címvédő hollandok jutottak döntőbe a párizsi olimpia női gyeplabdatornáján, utóbbi már egymást követő hatodik ötkarikás fináléját vívhatja pénteken.

A hollandok magabiztos győzelmet arattak az argentinok felett, míg Kína büntetőkkel múlta felül Belgiumot a szerdai elődöntőben. A Hollandia-Kína döntőt péntek este 20 órától rendezik, a bronzéremért pedig Argentína és Belgium csap össze 14 órakor.

eredmények, gyeplabda, női elődöntők:

Hollandia – Argentína 3-0
Kína – Belgium 1-1 – büntetőkkel 3-2

Végletekig kiélezett volt a harmadik negyeddöntő

Az Egyesült Államok csapata óriási csatában, ötméteresekkel győzte le az ausztrál együttest, amely sokáig vezetett.

Az amerikaiak legutóbb 2008-ban Pekingben voltak a négy között, akkor a döntőig meneteltek, ahol a magyaroktól kaptak ki, most az elődöntőben a címvédő szerbekkel játszanak.

Már csak egy elődöntős hely kiadó a női kosarasoknál

A házigazda franciák 84-71-re legyőzték a németeket a negyeddöntőben a párizsi olimpia női kosárlabdatornáján.

Marine Johannes 24 ponttal járult hozzá a hazai sikerhez. Franciaország a pénteki elődöntőben Belgiummal csap össze a fináléba jutásért.

eredmények, női kosárlabda, negyeddöntő:

Franciaország – Németország 84-71 (23-19, 22-14, 21-16, 18-22)
Ausztrália – Szerbia 85-67 (26-19, 22-13, 24-16, 13-19)
Belgium – Spanyolország 79-66 (26-26, 22-11, 19-12, 12-17)

Páran megmártóztak a Szajnában, Rasovszkyék nem kockáztattak

Úgy tűnik, a tervezett időpontban, azaz csütörtökön és pénteken megtartják a női, majd a férfi nyíltvízi úszók küzdelmeit a párizsi olimpián.

A magyar szövetség arról adott tájékoztatást, hogy a Szajna vízében határérték alá csökkent a baktériumszint, ezért szerdán már több nemzet úszói – köztük például a címvédő német Florian Wellbrock is – megmártóztak a folyóban.

A magyar válogatott tagjai, a Tokióban ezüstérmes, az aktuális világbajnok Rasovszky Kristóf, valamint Betlehem Dávid, valamint Fábián Bettina nem kockáztattak.

A szervezők hivatalosan csütörtökön hajnali 5 órakor döntik el, hogy elrajtolhat-e 7.30-kor a 10 kilométeres női verseny, a mezőnyben Fábián Bettinával, a férfiak viadalát másnap ugyanebben az időpontban rendezik.

Óriási meccs után a dánok is elődöntősök a férfi kézilabdatornán

Továbbra is egész kitűnő szórakozást biztosítanak a férfi kézilabda-negyeddöntők: a spanyol–egyiptomi (29–28), majd a német–francia (35–34) mérkőzés is hosszabbításban dőlt el, a dán–svéden pedig egy gól döntött, Dánia 32–31-es győzelemmel lépett tovább az elődöntőbe.

A mérkőzés nem a kapusokról szólt, sokkal inkább a hatalmas tempóról: időnként szédítő iramú, remek színvonalú, nagyon izgalmas mérkőzést láthattak a nézők. A dánok az első félidőben négy góllal elhúztak, de a svédek visszakapaszkodtak, és a második játékrészt 16–16-ról kezdték a csapatok. A svédek 21–22-nél átvették a kezdeményezést, de nem tudtak meglépni, az utolsó tíz perc egálról (28–28) kezdődött.

Ezután a dánok kerültek lépéselőnybe, az utolsó percet 32–31-es vezetéssel indították. Az általában biztos kezű ítéletvégrehajtó Mikkel Hansen 54 másodperccel a vége előtt a lécre lőtt egy büntetőt, így a svédek kaptak még egy esélyt, de nem tudtak azzal élni, Dánia megőrizte 32–31-es fórját, és elődöntőbe jutott. A dánok és a mezőny legeredményesebbjének a 9 gólos Simon Pytlick bizonyult. Dánia a norvég–szlovén negyeddöntő győztesével játszik a négy között.

Losonczi Dávid kikapott, a bronzért birkózhat

Losonczi Dávid a bronzért mérkőzhet a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjában.

Losonczi ellenfele a bolgár Szemen Novikov volt, akit korábban háromból háromszor megvert.

Először a bolgár Novikovot küldték le parterhelyzetbe, Losonczi össze tudta nyalábolni ellenfelét, ám kiemelni nem tudta, így 1-0-s Losonczi-vezetéssel ért véget az első három perc.

A második felvonásban Losonczit is leküldték, így a magyar birkózónak 1 perc 50 másodperce maradt, hogy pontot csináljon. Sajnos mégis Novikov volt az, aki 17 másodperccel a vége előtt kitolta a magyart a szőnyegről, majd ugyanezt megtette Losonczi is, de ő nem kapott érte pontot, mert ellenfele térde lent volt a szőnyegen. Módos Péter, Losonczi edzője kérte egy videós ellenőrzést, de elvesztette a challenge-et, így 3-1 lett a vége a bolgárnak.

Vadnai Jonatán értékelte a versenyét az olimpiai 4. helye után

Konzervatívan kezdtem, keveset kockáztattam, mert elég trükkös itt a szél Marseille-ben. Arra vigyáztam, hogy ne legyenek magas helyezési pontszámaim, 15-ön belül legyek, és legyen mellé egy-két jobb eredmény. Az egész versenyt nézve a terv bejött, bár a folyamatos halasztások miatt nagyon nehéz napokon vagyok túl. Ráadásul nem azt mondták, hogy az adott napon már nem lesz futam, hanem óráról órára halasztottak, így testben és fejben újra és újra fel kellett készülni, miközben oda kellett figyeljek  az étkezésre, a bemelegítésre. Az alapversenyben ennek ellenére fokozatosan tudtam előre kerülni és bejutni az éremfutamba. Az éremfutamnak úgy mentem neki, hogy tudtam, kockáztatni kell, aztán meglátjuk mi sül ki belőle. Hatodikként kezdtem az éremfutamot, de inkább csak matematikai esélyem volt az éremszerzésre. Így, hogy azért két hajóval is lemaradtam róla, kicsit könnyebb. A rajt előtt jól mentek az edzések, de mégiscsak ez az első olimpiám, így előre aláírtam volna a pontszerző helyet. Most úgy gondolom, megnyertem ezt a negyedik helyet, nem lemaradtam az éremről

– nyilatkozta a balatonfüredi hajós az MTI-nek. A 26 éves versenyző a Berecz Zsombor tokiói ezüstje és a Detre testvérek moszkvai bronza után a magyar vitorlázás legjobb olimpiai eredményét érte el a párizsi játékokon.

 

Az Eb-ezüstérmes versenyző a legjobb tízet felvonultató szerdai éremfutamban vezetett is, végül a harmadik helyen ért célba, így összetettben a hatodikról a negyedik helyre lépett előre.
úgy nyilatkozott, elsősorban mentálisan volt nehéz a kis szélben lebonyolított éremverseny, illetve a hosszú várakozás a rajtra vasárnap óta.

Címvédés a férfi súlyemelőknél

Megvédte elsőségét a kínai Li Fa-pin a férfiak 61 kilogrammos kategóriájában a párizsi olimpia súlyemelőversenyeinek szerdai nyitónapján.

A 2021-es, tokiói ötkarikás játékok győztese 310 kilót teljesített összetettben, így hét kilóval előzte meg a 20 esztendős thaiföldi Theerapong Silachait, aki 2022-ben egy súlycsoporttal lejjebb, az 55 kilósok mezőnyében szerzett világbajnoki címet.

A 31 éves Li, akinek összetettben három világ- és négy Ázsia-bajnoki győzelme is van, Kína 63. olimpiai érmét gyűjtötte be súlyemelésben, így az ázsiai sportági nagyhatalom megelőzte a fennállása során 62 olimpiai medálig jutott Szovjetuniót.

A párizsi verseny harmadikja a 20 éves amerikai Hampton Morris lett 298 kilogrammos összetett eredménnyel. Az Egyesült Államok legutóbb negyven éve, a Los Angeles-i olimpián nyert érmet súlyemelésben.

eredmények, súlyemelés, férfi 61 kg:

1. Li Fa-pin (Kína) 310 kg (szakítás: 143 kg, lökés: 167 kg)
2. Theerapong Silachai (Thaiföld) 303 (132, 171)
3. Hampton Morris (Egyesült Államok) 298 (126, 172)

A legbizarrabb éremátadás Párizsban: a 2,5 éve véget ért műkorcsolyaversenyek eredményhirdetése

A Trocadérón található Bajnokok Parkjában egészen furcsa esemény zajlott: a pekingi téli olimpia (2022) műkorcsolya csapatversenyének éremátadója. Két és fél évvel a verseny után… Erre természetesen Kamila Valijeva nagy feltűnést kiváltó doppingügye miatt van szükség.

Az eredetileg aranyérmes oroszokat a Nemzetközi Korcsolyaszövetség (ISU) azzal a szankcióval sújtotta, hogy a doppingolás miatt kizárt Valijeva pontszámait nem vette figyelembe; ezzel az Egyesült Államok lett volna az arany-, Japán az ezüst- és az orosz csapat a bronzérmes. Csakhogy a kanadaiak óvtak, mert érvelésük alapján a szabályok szerint nekik kellett volna a bronzérmet kapniuk. Az ügy a nemzetközi Sportdöntőbíróságig (CAS) ment, végül az amerikaiak és a japánok ma kapták meg érmeiket. Ha már itt tartunk, a műkorcsolyaversenyeket 1908-ban a nyári olimpián rendezték meg, most visszatértek pár percre a nyári forgatagba.

Az rg-seknél már a bíróküldés is érdekes volt

A ritmikus gimnasztikát jellemezhetjük úgy, mint a tornasportok legszebb, ám problémás leányát, és persze Párizsban sem nyugodt minden. A májusi, budapesti Európa-bajnokság alatt és után botrány tört ki: a lengyelek megvádolták az Európai Tornaszövetség rg technikai bizottságának elnökét, a ciprusi Evangelia Trikomitit, hogy a szintén ciprusi (oroszból honosított) Vera Tugolukova javára elcsalta az Európának fenntartott utolsó olimpiai kvótát.

A lengyel vád szerint Trikomiti – aki már 2012-ben belekeveredett egy botrányba, de abból jól jött ki a fegyelmi bizottság előtt – szuperior zsűrielnöki pozíciójával (vissza)élve blokkolta a lengyel rivális, Liliana Lewinska pontszámait, majd lehúzta őket. A görögök hasonlóról számoltak be versenyzőjük, Panajota Lytra pontszámai kapcsán, igaz, Lytra sokat is hibázott. A ciprusiak nem kommentálták a vádakat. Hivatalosan még a tornasportok egyik vezető szervezete (a világszövetség FIG, vagy az európai szövetség EG) sem ismerte el, hogy ügy van, de a hivatalos olimpiai küldésből kiderült, az olimpiára bírónak kiválasztott Trikomitit eltávolították a pontozók listájáról.

Ez azért lehet, mert állítólag többen is jelentették a tornasportok független etikai bizottságának (GEF), amely eljárást indított Trikomiti ellen. A szabályok szerint fegyelmi eljárás alatt álló bíró nem pontozhat az olimpián. Nincs ott a bírói listában a legfelsőbb szakmai testület (FIG TC) egyik tagja, a fehérorosz Ljubov Csarkasina sem, itt valószínűleg vízumprobléma van a háttérben, ugyanis Csarkasina Lengyelországban szankciós listán szereplő személy, ez franciaországi beutazását is megnehezítheti.

Olvasói sztorik