Belföld

Az iskolai mobilhasználat szabályozásáról tartott szakmai egyeztetést a Belügyminisztérium

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kedden az iskolai mobilhasználat tervezett szabályozásáról egyeztetett a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel a Belügyminisztérium.

A Pintér Sándor által vezetett tárca közleménye szerint a Nemzeti Pedagógus Kar, a családszervezetek, a pedagógus szakszervezetek, és „az egyházak közül egyedül véleményt megfogalmazó” Magyarországi Református Egyház képviselői vetettek részt az egyeztetésen.

Az iskolai mobiltelefon használat a világ minden országában számos kihívás elé állítja az oktatás egészét. Egyre több hazai és nemzetközi kutatás támasztja alá, hogy a diákok iskolai koncentrációjára, figyelmére, teljesítményére egyértelműen rossz hatással van az iskolai mobiltelefon használat, amely a tanárok munkáját is megnehezíti. Több európai ország – Franciaország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia, Anglia – már határozott lépéseket tett a mobiltelefonok kiszorítására az iskolából

– áll a közleményben.

A Belügyminisztérium a szakmai egyeztetést megelőzően egy digitális konzultáció keretében kérte ki a tanárok, igazgatók véleményét az iskolai mobilhasználatról, majd kormányzati egyeztetés kezdődött a családszervezetekkel, az Országos Diáktanács tagjaival, valamint a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével. A digitális konzultáción a tárca szerint a legtöbb válaszadó azt mondta: az iskolai mobilozás eltereli a diákok figyelmét a tananyagról.

A kormány júliusban tette közzé azt a rendelet-tervezetet, melynek értelmében szeptembertől energiaitalt ugyanúgy tilos lesz bevinni az iskolába, mint kést vagy fegyvert, az okosórákat, mobilokat és laptopokat pedig egész napra elzárnák.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik