Tudomány

A világ legősibb dinócsontvázára bukkanhattak

Handout / Federal University of Santa Maria / AFP
Handout / Federal University of Santa Maria / AFP

A világ legkorábbi ismert dinoszaurusz-csontváza kerülhetett elő a brazíliai esőzések következtében – írja a The Independent. A kutatók Rio Grande do Sul államban, egy víztározó mellett fedezték fel a becslések alapján mintegy 233 millió éves kövületet.

A szakértők úgy vélik, hogy az állat a triász időszakban élt, amikor egyetlen szuperkontinens, a Pangea volt a Földön. Ez volt a dinoszauruszok korának hajnala.

A faj a Herrerasauridae nevű, ragadozó, kétlábú dinoszauruszokból álló család tagja lehetett, és 2,5 méter hosszúra nőhetett meg. Rodrigo Müller, a Santa María Szövetségi Egyetem munkatársa szerint az állat az egyik legősibb dinoszaurusz lehetett.

Mint hozzátette, először úgy hitték, csak egy elszigetelt fosszíliát találtak, de később kiderült, hogy majdnem a teljes csontváz fennmaradt.

A legkorábbi elismert, dinoszauruszoktól származó maradványok 231 millió évesek, de több vitatott kövület is van, amelyek között 240 millió éves is akadhat. A mostani csontokat még alaposabb vizsgálat alá kell vetni, mielőtt pontosan datálhatnák őket.

A régiót, ahol a fosszíliát találták, évről évre egyre pusztítóbb, özönvízszerű esőzések sújtják. Júniusban az államban két hét alatt három hónapnyi csapadék zúdult le, az árvizekben mintegy 200 ember vesztette életét. A paleontológusok versenyt futnak az idővel, hogy feltárják a mostanihoz hasonló kövületeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik