Nagyvilág

Már 400 embert letartóztattak a három kisgyerek megkéselése után kitört zavargásokban Nagy-Britanniában

Conor Mcccaughley / Anadolu via AFP
Conor Mcccaughley / Anadolu via AFP

Közel 400 embert tartóztattak le eddig a Nagy-Britannia egymástól távol eső részein már hatodik napja zajló zavargásokban, amik azután törtek ki, hogy múlt héten három gyereket megkéseltek Southportban. A tragikus eset után nem sokkal az interneten már elkezdtek terjedni hamis pletykák és dezinformáció arról, miszerint a gyilkosságok elkövetője egy muszlim menedékkérő volt.

Hétfő este a dél-angliai Plymouthban a rendőrökre is rátámadtak a szemben álló tüntetők, amikor megpróbálták szétválasztani őket, az északír Belfastban benzinbombákat dobtak a rendőrökre, és Birmingham keleti részén is zavargásokkal küzdöttek a hatóságok.
Az Egyesült Királyságban az elmúlt héten több tucatnyi rendőr sérült meg, üzleteket, autókat és házakat rongáltak meg a zavargásokban.

A hétvégén Keir Starmer nemrég megválasztott baloldali miniszterelnök  „szélsőjobboldali gengszterkedésnek” titulálta, majd hétfőn  megígérte, hogy szigorítani fogják a törvényeket az erőszakos cselekmények kezelése érdekében.

A 24.hu-n korábban hosszú cikkben foglalkoztunk azzal, hogy az álhírek, összeesküvéselméletek és jobboldali szélsőségesek hogyan szítják a tüzet a megkéselt gyerekek tragédiája után Nagy Britanniában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik