Nagyvilág

A gyerekkéselések városától 250 kilométerre tört ki zavargás péntek este Angliában

Lángoló rendőrautó péntek este Sunderlandben, Liverpool mellett a zavargásba torkolló szélsőjobboldali tüntetésen. Fotó: Ian Forsyth/Getty Images
Lángoló rendőrautó péntek este Sunderlandben, Liverpool mellett a zavargásba torkolló szélsőjobboldali tüntetésen. Fotó: Ian Forsyth/Getty Images
Ezúttal Newcastle mellett csaptak össze a rendőrökkel.

Zavargások törtek ki pénteken este az északkelet-angliai Sunderlandben, Newcastle mellett, ahol a rendőrség szerint a brit rendfenntartó erők súlyos erőszak áldozatai lettek a három lány hét eleji meggyilkolását követő legújabb összecsapásban. A közösségi oldalakon közzétett felvételeken látható, hogy több száz ember tombolt Sunderland belvárosában, ahol rendőrökre támadtak, és legalább egy autót felgyújtottak. Northumbria rendőrsége arról számolt be, hogy „rendőreink továbbra is a folyamatban lévő összecsapásokkal foglalkoznak, és súlyos erőszakos cselekményeket tapasztaltak. Az általunk tapasztalt botrányok teljesen elfogadhatatlanok”.

Yvette Cooper belügyminiszter az X közösségi oldalon hangoztatta: a rendbontók „meg fogják fizetni az árát erőszakos és bűnözői viselkedésüknek. A rendőrség a kormány teljes támogatását élvezi, hogy a lehető legerélyesebben, a törvény teljes erejével lépjen fel” – közölte. Hozzátette: a zavargók „nem képviselik Nagy-Britanniát”.

Az északkeleti régió polgármestere, Kim McGuinness „megdöbbenéssel” reagált. Azt írta az X-en: „Ha a tragédiára adott válaszod az, hogy erőszakos cselekményekre használod fel, hogy másoknak kárt okoz, hogy megtámadod a rendőrséget és megrongálod más tulajdonát, akkor nem képviselsz mást, mint vandalizmust.”

Hétfőn 6 és 9 év közötti kislányokat késelt halálra egy támadó egy Taylor Swift-témájú tánc- és jógaprogramon. A késelésben további nyolc gyerek és a védelmükre kelő két felnőtt megsebesült. Öt gyerek továbbra is válságos állapotban van.

Kapcsolódó
Álhírek és szélsőségesek szítják a tüzet a megkéselt gyerekek tragédiája után Nagy-Britanniában
Három kislány meghalt, további nyolc gyerek és két felnőtt pedig megsérült egy késes támadásban az angliai Southportban. Az eset után több álhír és összeesküvés-elmélet kezdett el terjedni a támadó személyazonosságáról. Az indulatok azóta sem csillapodtak, több városban is zavargások törtek ki.

A történtek után a rendőrség egy esetlegesen feszült hétvégére készül. Londonban a fővárosi rendőrség bejelentette: megnövelte erőinek létszámát, hogy megnyugtassa a lakosságot, miközben a fővárosban egy palesztinbarát felvonulást, valamint egy bevándorlásellenes tüntetést is terveznek.

Az észak-angliai Merseyside megye rendőrsége, amelynek mintegy ötven rendőre megsérült a keddi összecsapásokban az előző napi késeléses támadás miatt gyászoló északnyugat-angliai, Liverpool melletti Southportban, szintén közölte, hogy készen áll az esetleges újabb összecsapásokra, és több rendőrt vezényelt Liverpool belvárosába. A különböző rendőri erők több városban, köztük a közép-angliai Nottinghamben, az észak-angliai Rotherhamben, a walesi Cardiffban és az észak-írországi Belfastban is tüntetésekre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik