Élő Nagyvilág

Újabb Hamász-parancsnokot likvidáltak az izraeliek

Mohammed Zaatari / MTI / AP
Hamász-fejpántos lányok a libanoni Türosz déli kikötõváros al-Bassz palesztin menekülttáborában 2024. július 31-én.
Mohammed Zaatari / MTI / AP
Hamász-fejpántos lányok a libanoni Türosz déli kikötõváros al-Bassz palesztin menekülttáborában 2024. július 31-én.

Az izraeli háború és a közel-keleti válság előző napi fejleményeiről itt tudósítottunk.

Hamász: több palesztin meghalt izraeli légicsapásban

Legkevesebb tíz palesztin meghalt szombaton egy izraeli légicsapásban egy menedékhellyé átalakított gázai iskolában, néhány órával azután, hogy két légicsapásban életét vesztette kilenc fegyveres, közöttük a Hamász helyi parancsnoka az Izrael által megszállt Ciszjordániában – közölte a palesztin iszlamista mozgalom.

A Tulkarm város közelében egy gépkocsit érő légicsapásban a Hamász közlése szerint a helyi osztaguk parancsnoka halt meg, míg az Iszlám Dzsihád nevű, szintén iszlamista szervezet szerint további négy halott az ő fegyveresük volt. Néhány órával később az izraeliek egy újabb csapást mértek más fegyveresek csoportjára, mert katonákra lőttek – közölte a hadsereg. A WAFA palesztin hírügynökség szerint négy ember halt meg ebben az incidensben.

A hadsereg közlése szerint az eltalált gázai iskolát parancsnoki központnak használta a Hamász, amely azonban tagadja, hogy polgári létesítményekből hajtana végre katonai műveleteket. Néhány órával korábban az övezet déli részén fekvő Rafah térségében izraeli légicsapásban hat palesztin halt meg egy lakóházban, két másik pedig Gáza városában – közölték palesztin egészségügyi hatóságok.

Gázai egészségügyi vezetők szerint legkevesebb 39 550 palesztin halt meg eddig a gázai övezeti izraeli hadjárat során.

(MTI)

Irán Izrael belsejére mért csapást vár el a Hezbollahtól

Irán kijelentette, hogy szövetségesének, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalomnak mélyen Izrael belsejére kell csapást mérnie és nem kell a katonai célpontokra szorítkoznia, válaszul a szervezet katonai vezetője ellen kedden Bejrút közelében elkövetett merényletre. Fuad Sukr, a Hezbollah katonai vezetője kedd este vesztette életét egy Bejrút déli külvárosában lévő épületre mért izraeli légitámadásban, amelynek következtében hat másik személy, köztük öt civil is életét vesztette. A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah csütörtöki beszédében bosszút ígért a Hezbollah libanoni fővárosban lévő fellegvára elleni „agresszióra”, ami újabb eszkalációtól való aggodalmat kelt.

A mostani csapás után „arra számítunk, hogy a Hezbollah további célpontokat fog választani, és Izrael mélyére mér csapást” – mondta szombaton Irán ENSZ-képviselője, akit az IRNA hivatalos ügynökség idézett. A Hezbollah, a palesztin Hamász Irán által támogatott szövetségese szinte naponta csap össze az izraeli hadsereggel az izraeli-libanoni határ mentén azóta, hogy október 7-én megkezdődött a háború a Gázai övezetben, amelyet a Hamász Izrael elleni példátlan támadása váltott ki. „A Hezbollah és az (izraeli) rezsim betartott bizonyos határokat, amelyen a (kedd esti) támadás átlépett” – mondta Irán ENSZ-képviselője, aki hozzátette: mostantól a libanoni mozgalom „nem fogja a válaszlépéseket katonai célpontokra korlátozni”.

Irán és a Hamász is azzal vádolja Izraelt, hogy szerdán Teheránban meggyilkolta Iszmail Haníjét, a palesztin iszlamista mozgalom vezetőjét, és megtorlással fenyegetőztek. Hosszein Szalami tábornok, az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnoka azzal fenyegette meg szombaton Izraelt, hogy Irán térségbeli szövetségesei széles körű ellencsapást mérnek Izraelre. A „bűnös és terrorista cionista rezsimnek és támogatóinak számolniuk kell az ellenállási csoportok szent bosszújával” – mondta a szervezet honlapja szerint. A Hezbollah vezetőjének írt levelében Szalami „kemény és véres bosszúról” beszélt.

Az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Bageri ugyancsak véres bosszút emlegetett, és azt mondta, hogy a hadsereg „már csak a megtorló csapás végrehajtásának időpontját mérlegelik”.

Szombaton a Kajhan című keményvonalas iráni lap azt írta, hogy Iránnak és szövetségeseinek Tel-Avivra és Haifára kellene csapást mérniük, és izraeli tisztségviselőket kellene célba venniük.

Több tucat biztonsági embert vettek őrizetbe Teheránban a Hamász-vezető elleni merénylet miatt

Több tucat biztonsági embert, valamint a szigorúan őrzött vendégház személyzetének több tagját is őrizetbe vették az iráni hatóságok a Hamász vezető, Iszmáíl Hanije elleni merénylettel összefüggésben a The New York Times értesülései szerint. Mint ismert, a Hamász-vezérrel Teheránban, az iráni elnök beiktatása után végeztek egy kormányzati vendégházban. A bombát több hónappal korábban csempészhették be az Hamász-vezető által megkapott szobába, és akkor élesítették, amikor aludni tért. A merényletben Haniyeh egyik testőre is életét vesztette.

Kapcsolódó
Izrael levágta a Hamász egyik fejét, kiszámíthatatlan, mivel vág vissza Irán
Izrael likvidálta a Hamász politikai szárnyának vezetőjét, méghozzá Irán fővárosában. Ismét fellángoltak a pusztító regionális háborúról szóló félelmek.

Újabb Hamász-parancsnokot likvidáltak az izraeliek

Ciszjordániában egy járműre mért izraeli légicsapás megölte a Hamász egyik parancsnokát, a támadásban további négy ember is meghalt – jelentette szombaton a WAFA palesztin hírügynökség. A Hamász szócsövének is tartott hírügynökség közlése szerint az izraeli erők egy harcosokat szállító járműre mértek csapást, amelyben a szervezet tulkarmi egységének egyik parancsnoka is életét vesztette.

Az izraeli hadsereg a támadással kapcsolatban annyit közölt, hogy légicsapást hajtott végre a terrorszervezet egyik csoportja ellen a ciszjordániai Tulkarm város környékén.

A Hamász Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadása, illetve a Gázai övezetben zajló háború kitörése óta a zsidó állam Ciszjordániában is egyre több katonai akciót hajt végre a palesztinok lakta területen.

Iszmail Haníje Hamász-vezető szerdai teheráni, és Fuad Sukr Hezbollah-vezető keddi, bejrúti megölését követően Ciszjordániában és az egész közel-keleti régióban tovább fokozódott a feszültség.

Olvasói sztorik