Belföld

Osztályozna az ÁSZ leendő elnöke

Az ellenzék Domokos László ÁSZ-elnökjelölt pártkötődését kifogásolta, a kormánypártok szerint viszont ebben nincs semmi kivetnivaló. Budapest és a nonprofit szektor számíthat nagyobb figyelemre a számvevőktől Domokos megválasztása után. Az Országgyűlés számvevőszéki bizottságának ülésén jártunk.

Alkalmasnak találta az Országgyűlés Számviteli költségvetési bizottsága a kormányzó pártok jelöltjeit: a Fidesz-KDNP Domokos László képviselőt elnöknek, Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármestert pedig alelnöknek jelölte.

A bizottsági vita során – mint az várható volt – szóba került Domokos László fideszes pártkötődése. Az ellenzéki hozzászólók szerint ez problémákat okozhat egy független intézmény irányításában. A kormánypárti oldal viszont azzal érvelt, hogy Európában másfelé is találhatók pártkötődésű számvevőszéki elnökök.

Az elnökjelölt, Domokos László egy, Kovács Árpád volt ÁSZ-elnökkel készített interjúból idézett, amikor a pártkötődéséről kérdezték. Kovács Árpád korábban azt állította az interjúban, hogy egyre kevesebb olyan ország van, ahol nincs pártkötődése a számvevőszéki elnöknek.

Domokos László hangsúlyozta, hogy közérthetőbb, a nyilvánosság számára követhetőbb ÁSZ-jelentéseket szeretne, még az is lehet – mondta Domokos-, hogy osztályozni kellene a vizsgáltakat 1-től 5-ig. “Ezt még nem gondoltam végig” -tette hozzá.

Domokos azt is hangsúlyozta, hogy arányosan, a költségvetési méretüket figyelembe véve kell vizsgálni a gazdálkodó szervezeteket. Példaként említette, hogy Budapest eddig nem kapott elegendő figyelmet, hiányzott a főváros átfogó ellenőrzése. Domokos nagyobb figyelmet fordítana arra is, hogy a nonprofit szektoron keresztüli támogatások megfelelően eljutnak-e a végfelszanálókhoz.

Éles polémia folyt a bizottságban a jelölési folyamatának demokratikusságáról is. Veres János MSZP-s képviselő, korábbi pénzügyminiszter hangsúlyozta: egzisztenciális okokból nem merték vállalni az ellenzéki pártok jelölését a megkeresett, köztiszteletben álló szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik