Sport

Kós Hubert útja három és fél éves korától az olimpiai aranyig

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az utolsó fordulóra egy testhossz hátránnyal érkezett, majd óriási hajrát nyitott, így végül magabiztosan nyerte a párizsi olimpia 200 méteres hátúszását Kós Hubert. A 2003. március 21-én született, még mindig csak 21 éves úszó bő 17 év munkájával ért fel pályafutása csúcsára, ebben az időszakban három edző egyengette az útját Magyarországon.

Kós nagyjából három és fél évesen vette az első úszóleckét, tette meg az első kartempókat.

Bármelyik sportágról is legyen szó, minden sportoló életében meghatározóak az első lépések, az, hogy milyen képzést, sportági technikai tudást kap gyermekkorában, mi az az alap, amire építkezni tud a későbbiekben.

Meglehet, miközben két karját albatroszként széttárva, a szemét lecsukva ült másodperceken keresztül magába mélyedve a Paris La Defense Arénában elhelyezett medence kötelén, ez a 17 év pöröghetett végig Kós Hubert agyán.

A kezdet, a siklás a vízen, az első ügyetlen kartempók óta eltelt esztendők sora, a család kitartó támogatása, és minden bizonnyal az a három magyar edző neve is megjelent a fejében, akik a győzelem pillanatáig segítették a pályafutását.

Varga Jennifer / 24.hu

Az első:

Kállay Katalin a nevelőedző, aki olimpiai bajnokunkkal 2006-ban, a Komjádi uszoda tanmedencéjében találkozott.

„Három és fél évesen kaptam meg, nyolc évesen adtam tovább Hubit. Emlékszem, az édesanyja hívott fel azzal, hogy szeretné megtaníttatni úszni a kisfiát, és engem ajánlottak. Kiderült, nem lakunk egymástól messze, de mivel a kis Hubit Nagykovácsiba hordták az amerikai óvodába, csak reggel 6-6.30 között volt alkalmas a családnak az úszásoktatás, hogy időben visszaérjenek.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik