Sport

Védelmébe vette a NOB azt a bokszolót, akit azzal vádolnak, hogy férfiként szerepel a női tornán

Richard Pelham/Getty Images
Richard Pelham/Getty Images

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön este közleményben védte meg azt a párizsi női boksztornán szereplő két sportolót, akiknek indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte.

A botrány alapvetően abból robbant ki, hogy az algériai Imane Helif, 46 másodperc alatt elintézte az ellenfelét. Az olimpiát követő sportrajongók azonnal ugrottak is, a bokszoló ugyanis bár nőnek született és nőként éli mindennapjait, nagyon magas tesztoszterinszintje miatt a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) tavaly kizárta a világbajnokságról. Ugyanígy tett egyébként a kétszeres vb-győztes Lin Jü-tinggel is. Az IBA elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint XY kromoszómáik vannak, a NOB azonban közleményében azt írta, a két versenyzőt tavaly agresszió érte az IBA részéről és kizárásuk önkényes volt.

Ez a két versenyző áldozata volt az IBA egy hirtelen meghozott önkényes döntésének. A tavalyi világbajnokság végéhez közeledve váratlanul zárták ki őket megfelelő eljárás nélkül

– írta közleményében a NOB, hozzátéve azt is, hogy az IBA dokumentumai szerint a döntést az IBA főtitkára és ügyvezetője hozta meg közösen.

A NOB hangsúlyozta, hogy a játékokon szereplő valamennyi sportoló megfelel minden, a részvételhez szükséges feltételnek. A jogosultsági szabályok a tokiói játékokon alkalmazott szabályokra épülnek és menet közben nem lehet megváltoztatni azokat. Azt egyébként érdemes megjegyezni, hogy a 2021-re halasztott tokiói olimpián is részt vett Helif, de egy győzelem után kiesett.

A 66 kilogrammos negyeddöntőben szombaton éppen Hámori Luca ellen lép ringbe az agériai bokszoló, aki azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy nem fél tőle, sőt annál nagyobb dicsőség lenne a győzelem ellene. Az MTI cikke szerint a Magyar Ökölvívó Szakszövetség hivatalos levelet fog küldeni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Helif olimpiai szereplése miatt, de Hámori mindenképpen ringbe lép a szombati negyeddöntőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik