Szórakozás

Maradandók Horváth Lajos Ottó sérülései az orvosi szakvélemény szerint

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI
A színész tavaly ősszel sérült meg a Nemzeti Színházban.

Mint ismeretes, még 2023 novemberében történt az a színpadi baleset, aminek következtében Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is komoly sérüléseket szenvedett a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadásának díszleteiben. Az ügy miatt az év végén Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója is beadta a lemondását, röviddel karácsony előtt azonban már úgy érezte, hogy a színház veszélyes üzem, a színészeknek pedig meg kell tanulniuk használni az adott díszletet. A történtek kapcsán pedig nem állapítható meg egy személy felelőssége – fűzte hozzá, majd visszavonta a döntését.

A két színész és Vidnyánszky között az elmúlt hetekben nyilatkozatháború alakult ki arról, hogy mennyi kártérítést kaptak eddig a színháztól, illetve Horváth múlt hónapban megjelent közleményében úgy fogalmazott:

A sérüléseimen túl az fájt a legjobban, hogy Igazgató Úr engem a saját balesetemért is felelőssé tett – noha ennek megítélése az igazságszolgáltatás és nem az ő feladata.

A Blikk most arról számolt be, hogy elkészült az orvosi szakvélemény, mely szerint Horváth Lajos Ottó maradandó sérüléseket szerzett a színházban történt baleset során.

Vidnyánszky Attila korábban a kártérítés összegét illetően úgy nyilatkozott, hogy a két színész az igényükhöz képest jóval szerényebb összeget kapott, „de még zajlik a rendőrségi vizsgálat, folyamatban van az eljárás”.

A két sérült színész balesete és a kártérítés kapcsán lényeges leszögezni, hogy például az orvos egy év után tud nyilatkozni arról, hogy maradandók-e a sérüléseik. Az a célunk, hogy megegyezzünk velük. Az sem igaz, hogy nem ismerjük el az üzemi baleset tényét, azt nem ismerjük el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat

– mondta július elején a színházigazgató.

A Blikk szerint az elmondottak hatására Horváth Lajos Ottó és ügyvédei igazságügyi orvos szakvélemény elkészítését kérvényezték, ami egyértelműen megállapította, hogy bár a baleset óta még nem telt el egy teljes év, már néhány hónap után egyértelműen kijelenthető, hogy a színész az esés során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosságot eredményeztek. Mint írják, a szakvélemény szerint a színművész jobb keze – amellyel az esés közben az egyik reflektorba tenyerelt, és amit a kórházban több órán keresztül műtöttek – olyan mértékben roncsolódott, hogy Horváth már soha többé nem fogja tudni behajlítani a kezét, illetve a szorítóereje is magas százalékban csökkent. Emellett a többméteres zuhanás során eltört a lába, valamint a válla, a térde és a lábfeje is súlyan sérült.

A ügy kapcsán a lap felkereste Horváth Lajos Ottót, aki nem kívánt nyilatkozni, jogi képviselője, dr. Borbély Zoltán azonban megerősítette értesüléseiket.

Számunkra ez nem volt kérdés, hogy Horváth Lajos Ottó olyan sérüléseket szenvedett, amelyeknél már az elején látni lehetett, hogy maradandó fogyatékossághoz vezetnek. Az ő esetében nem kellett megvárni az egy évet, és ezt a szakvélemény is megerősítette, amit dr. Szeles Géza készített. A rendőrség is készít majd egy kiegészítő szakvéleményt, amely bizonyára ugyanezt erősíti majd meg

– fejtette ki az ügyvéd, aki azt is megosztotta a lappal, hogy a tárgyalások még folynak az intézménnyel. Mint mondta, a kártérítés kapcsán továbbra sincs megállapodás, de még mindig a békés megegyezésben hisznek, ami mindkét fél számára megoldás lenne, amíg pedig ennek egy szikrányi esélyét is látják, ezt fogják szorgalmazni.

Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia egyébként a következő szezonban együtt térnek majd vissza a színpadra a Centrál Színházban, mint vendégművészek.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik