Nagyvilág

Álhírek és szélsőségesek szítják a tüzet a megkéselt gyerekek tragédiája után Nagy-Britanniában

James Speakman / PA Images / Getty Images
James Speakman / PA Images / Getty Images
Három kislány meghalt, további nyolc gyerek és két felnőtt pedig megsérült egy késes támadásban az angliai Southportban. Az eset után több álhír és összeesküvés-elmélet kezdett el terjedni a támadó személyazonosságáról. Az indulatok azóta sem csillapodtak, több városban is zavargások törtek ki.

Hétfőn nem sokkal dél előtt az angliai Southportban egy 17 éves fiatal meggyilkolt egy Taylor Swift tematikájú táncos és jóga rendezvényen három kislányt: a hatéves Bebe Kinget, a hétéves Elsie Dot Stancombe-ot és a kilencéves Alice Dasilva Aguiart. További nyolc gyerek megsérült, öten súlyos állapotban kerültek kórházba. Két felnőtt is súlyos sérüléseket szenvedett, miközben a gyerekeket próbálták megvédeni.

A Liverpooltól mintegy 15 kilométerre északra fekvő település tánciskolájában tartották a rendezvényt, amit úgy hirdetett meg a szünidős klubot vezető, 35 éves Leanne Lucas, aki ugyancsak súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a jóga és táncoktatás mellett karkötőt is készíthetnek a 2-6. osztályos, azaz 6 és 11 év közötti résztvevők, akik 25-en voltak.

Az eset megrázta az énekesnőt, rajongóit (akik mostanáig mintegy 160 millió forintnyi összeget gyűjtöttek össze a gyerekeket fogadó kórház számára), a southportiakat és egész Nagy-Britanniát.

Olyan volt, mint egy katasztrófafilm jelenete. Nem tudom elmondani, milyen szörnyű volt

– nyilatkozta a Sky Newsnak az egyik szemtanú, aki egy kocsi anyósülésén látott egy nőt, ölében egy gyerekkel, és a hátsó ülésen még négy vagy öt gyereket, mindannyian véresek voltak.

Darren Staples / AFP Rendőrök és helyszínelők Southportban július 29-én.

Mintha egy bomba robbant volna fel. Kislányok, testek mindenhol

mondta egy másik szemtanú.

A hatóságok az elkövetőről eleinte mindössze annyit árultak el, hogy férfi, letartóztatták, és a kését lefoglalták. Később hozzáfűzték, hogy 17 éves, a várostól északra lakik egy faluban, de Cardiffból, Wales fővárosából származik. Letartóztatták, kihallgatják, és próbálnak fényt deríteni a motivációira – tette hozzá a rendőrség.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik