Belföld

Öngyilkos lett K. Péter, aki 200 ezer forintért vehetett részt Till Tamás elásásában

Magyar Rendőrség / Facebook
Magyar Rendőrség / Facebook

Két héttel ezelőtt töltötte volna be a 35. születésnapját Till Tamás, ám most már tudni, hogy 2000 májusában gyilkosság áldozat lett, és a holttestét elásták egy bajai tanyán. A 24 éve eltűnt fiú holttestét egy bajai tanya melléképületben, a beton alatt elásva találták meg.

Petőfi Attila vezérőrnagy az Országos Rendőr-főkapitányság mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Tamás egy törékeny, picit beszédhibás, szeretetreméltó kisfiú volt, aki a szüleivel és a féltestvéreivel élt egy bajai családi házban.

Önálló gyerek volt, ezért az édesapja 2000. május 28-án azzal engedte el biciklivel a közeli vadasparkba. hogy induljon el lovagolni, de 13 órára érjen haza. Ez azonban nem történt meg, a szülők pánikba estek, majd a rendőrökhöz fordultak

– mondta Petőfi, hozzátéve, ezt követően körözni kezdték a 11 éves kisfiút. A nyomozók ezt követően lejárták azt az útvonalat, ahol a gyerek közlekedhetett, és feltérképezték a baráti és ismeretségi körét. Az eljárásban azonban nehézséget okozott, hogy az ominózus nap egy repülőnap és gyermeknap volt Baján, így sok idegen megfordult a városban.

Petőfi elmondta még, hogy az elmúlt 24 évben közel ötszáz embert hallgattak ki az ügyben, és közülük tizenöt személyen végeztek el poligráfos vizsgálatot. Hozzátette, az idén június 11-én kaptak jelzést a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségtől arról, hogy a volt bajai gyerekotthon egyik lakója talán pénzért, talán fenyegetés hatására 2000-ben segített egy holttest elásásában Baján. A hatóságok ekkor újra nyomozni kezdtek.

A bajai gyerekotthon egykori gyerekei közül kellett a forrást megtalálni. És K. Péter személyében fókuszáltunk erre az ügyre. Ezt a fiatalembert azonban nem tudtuk kihallgatni, mert 2011-ben öngyilkos lett. Ezt követően ennek a fiúnak a környezetét kellett feltérképezni, hogy milyen ismereteket szerezhettek tőle

– tette hozzá a vezérőrnagy.

Ezt követően az otthon egyik volt lakója, János tett értékelhető vallomást. K. Péter 20 János pedig 16 éves volt 2000-ben, azonban összekötötte őket az, hogy mind a ketten kőművesnek, illetve festőnek tanultak az intézményben. A két fiú ugyanannál a vállalkozónál, V. József esztergályos mesternél dolgozott, akit ők csak Józsi bácsinak hívtak.

Józsi bácsinak két gyereke volt, egy esztergályos vállalkozást működtetett a városban. A külvárosban vett egy tanyát, amin volt egy kétszintes családi ház és egy 800 négyzetméteres ipari csarnok is. A férfi ide akarta átköltöztetni a vállalkozását.

Az otthonban lakó két fiatalembert napi 500 forintért dolgoztatta, ami akkor egy doboz cigarettára volt elég. A fiúk füvet kaszáltak, elásták a szemetet és segédmunkásként dolgoztak az építkezésen. Itt egy melléképületet és egy fészert akartak felhúzni akkoriban. János a vallomásában elmondta, hogy ő helyezte fel a falakra a tetőszerkezetet, és ő festette ki az épületet.

János a vallomásában elmondta, hogy V. József az egyik alkalommal nem az intézetbe ment a fiúkért, hogy munkát adjon nekik, hanem a strandon kereste fel őket nyáron, és azt kérte tőlük, hogy dupla pénzért azonnal menjenek el vele betonozni. János nemet mondott, a másik fiú, Péter azonban elment dolgozni hozzá

– közölte Petőfi Attila.

Közösen keverték a betont, a fiú pedig talicskával hordta be a kis fészerbe. A talicska kereke megbicsaklott, előbukkant egy fólia, amelyben Péter egy gyermekholttestet talált. A fiú ekkor számon kérte a munkáltatóját, aki először értetlenkedett, majd pénzt ígért és adott a fiúnak, később pedig megfenyegette, hogy rosszul jár a testvéreivel együtt, ha erről bárkinek is beszél.

János vallomásából az is kiderült, hogy Till Tamásnak el kellett haladnia akkor biciklivel az ingatlan előtt, és a kerékpárját is a telek határában találták meg.

A 2011-ben öngyilkosságot elkövető, és az áldozat elásásában részt vevő Péter akkori barátnője elmondta, hogy volt egy olyan nyári nap a 2000-es évek elején, mikor Péter a szokásos napi 500 forint helyett 200 ezer forinttal tért haza a munkából, ennek eredetéről azonban nem volt hajlandó nyilatkozni.

A vezérőrnagy elmondása szerint az épületben az aljzatbetont feltörve találták meg a fiú maradványait és a ruházatának megmaradt részei, valamint az antropológiai jegyek alapján nagy valószínűséggel Till Tamás holtteste került elő. Az ügyben genetikai vizsgálatot is elrendeltek, ehhez mintákat vettek a gyermek szüleitől, ezek értékelése még folyamatban van.

Kövecs Máté, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség  helyettes szóvivője megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügy felderítési szakban van, és folyamatos az együttműködés a rendőrség és az ügyészség között, de a nyomozás érdekei miatt ennél több információ nem adható az ügyben.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik