Sport

Párizs 2024: Léon Marchand emberfeletti teljesítményével Hajós Alfrédot ismételte

Varga Jennifer/24.hu
Varga Jennifer/24.hu
Varga Jennifer/24.hu
Varga Jennifer/24.hu

A francia úszó, Léon Marchand (a nyitóképen jobbra a 200  pillangó érem ceremóniáján – a szerk.) emberfelettit produkált szerdán a párizsi olimpián azzal, hogy előbb a 200 pillangót nyerte meg a világ eddigi második legjobb idejével (1:51.21) bő egy másodperccel felülmúlva a korábbi egyéni csúcsát  – és ezzel Milák Kristófot tolta a dobogó második fokára –, majd alig két órával később 200 mellen is olimpiai aranyérmet nyert, ráadásul olimpiai rekorddal (2:05.85 ).

Marchand ezzel a teljesítménnyel a negyedik olyan úszó a sportág történetében, aki ugyanazon a napon két egyéni aranyérmet nyert – összegezte a swimswam.com. Korábban a keletnémet Kornelia Endernek, az ausztrál Frederick Lane-nek és a magyar Hajós Alfrédnak sikerült ez az emberfeletti teljesítmény, és e nevek azt is sejtetik, nem tegnap történt utoljára ilyen bravúr.

  • Kornelia Ender 48 évvel ezelőtt, 1976. július 22-én a montreali olimpián nyert aranyat a női 200 gyorson, majd 100 pillangón. A kor ünnepelt úszónője természetesen részese volt az 1970-es években azóta beismert keletnémet állami doppingprogramnak, majd amikor a montreali olimpia után 1977-ben megtagadta az elé tett és általa ismeretlen gyógyszerek nyakló nélküli beszedését, a szocialista állam sportvezetése kivágta a csapatból.
  • Frederick Lane az 1900-as párizsi játékokon augusztus 12-én nyert aranyat férfi 200 gyorson 200 akadályversenyen – akkor még volt ilyen –, míg
  • Hajós Alfréd 1896. április 11-én, a modernkori olimpiák nyitóversenyén a férfi 100 és 1200 gyorson nyert két aranyat. Athénban.

Michael Phelps neve természetesen többször is szerepel az egy napon két aranyat nyerők listáján, ám az amerikai úszó mindig váltóban nyerte a másodikat.

Az úszó szaklap megjegyzi azt is, hogy a párizsi olimpiai menetrendjét az idei ébv elején jelentősen módosították Marchand miatt, hogy nagyobb különbség legyen a férfi 200 pillangó és a 200 mell döntője között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik