Belföld

Budapestre jön a NATO elnöke

Budapesten folytat tárgyalásokat ma Giampaolo Di Paola admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

A magas rangú katona Benkő Tibor vezérkari főnök meghívására látogat Magyarországra, s útja során udvariassági látogatást tesz Hende Csaba honvédelmi miniszternél is.

A katonai bizottság elnöke politikai és katonai vezetők, valamint társadalmi szervezetek és a hadtudományi munkaműhelyek képviselői előtt előadást tart a Honvédelmi Minisztériumban “Kulcskérdések a Szövetségben a lisszaboni csúcstalálkozóra készülve” címmel.

A NATO Katonai Bizottsága a Szövetség legfelső katonai testülete, tagjai a tagállamok vezérkari főnökei. Feladata katonai javaslatok kidolgozása a legfőbb politikai döntéshozó testületek, az Észak-atlanti Tanács, a Védelmi Tervező Csoport és a Nukleáris Tervező Csoport számára, valamint katonai stratégiai kérdésekben vezetési funkciók ellátása. A bizottság elnökét a tagállamok vezérkari főnökei választják meg a nemzetek vezérkari főnökei vagy hasonlóan magas beosztású katonai vezetők közül három évre.

Giampaolo Di Paola admirális, aki ezt megelőzően az Olasz Fegyveres Erők vezérkari főnöke volt, 2008 júniusa óta tölti be hivatalát a NATO brüsszeli központjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik