Belföld

110 milliót költött a Jobbik

A Jobbik Magyarországért Mozgalom összesen mintegy 110 millió forintot fordított a 2010. évi országgyűlésiképviselő-választásra a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent beszámoló szerint, mindez jóval kevesebb, mint amennyit törvényesen költhetett volna.

Az áprilisi választásokra 386 jelöltet állító pártnak a kampánykiadásaira fordított 109,887 millió forintjából 18,8 millió volt az állami költségvetési támogatás, 84,2 a választási célra kapott adományok összege, saját forrásból pedig 6,8 millió forintot költött. Hitelt nem kellett felvennie.

A beszámoló szerint a Jobbik ezeket a forrásokat kizárólag anyag jellegű kiadásokra fordította, személyi vagy egyéb kiadása nem volt.

A jelölőszervezetek közül eddig a Jobbikon kívül csak a Fidesz-KDNP hozta nyilvánosságra a kampánykiadásairól szóló beszámolóját. A pártszövetség összesen mintegy 404 millió forintot költött az idei képviselőválasztásra, amiből 18,8 millió forint volt az állami költségvetési támogatás, 385,8 millió pedig választási célra kapott adományokból gyűlt össze.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölő szervezetek a költségvetési támogatáson felül jelöltenként legfeljebb egymillió forintot fordíthatnak a választásra.

A 2010-es választáson résztvevő minden jelölőszervezetnek és független jelöltnek legkésőbb június 24-ig kell a közlönyben nyilvánosságra hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik