Sport

Drámai befutóval dőlt el a párizsi triatlonverseny, Lehmann megelőzte a címvédőt is

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Őrült küzdelemben a brit Alex Yee nyerte meg a férfi triatlonisták versenyét a párizsi olimpián. Lehmann Csongor időbüntetéssel is a 11., Bicsák Bence a 16. lett.

Ekkora reklámot talán még nem kapott olimpiai triatlonverseny, mint Párizsban. A szervezők ugyanis ikonikus helyszínekre álmodták meg a programot: úszás a Szajnában a III. Sándor hídnál, a kerékpározás és futás a Champs-Élysées-n és a Diadalívnél. Csodálatos helyszínek, azonban annyira ragaszkodtak ehhez a franciák, hogy a hivatalos álláspont szerint nem készültek B tervvel, márpedig hónapok óta másról sem beszélt mindenki, minthogy túlzottan szennyezett a Szajna ahhoz, hogy versenyt rendezzenek benne – az úszás pedig egyébként már bő száz éve tiltott a folyóban.

Másfél milliárd eurót költöttek arra, hogy megtisztítsák a vizet, csakhogy az olimpia elején esett az eső, ami további szennyeződést mosott a Szajnába. Napokon át ment a találgatás, el lehet-e kezdeni a férfiak versenyével a triatlonosok programját, a sportolók nem edzhettek a helyszínen. Kedd hajnalban még mindig magas volt a szennyezettség mértéke, így a férfiak versenyét halasztani kellett.

Szerdán viszont megjött a zöld jelzés, így előbb a női triatlonosok ugorhattak a vízbe, Kuttor-Bragmayer Zsanett-tel a mezőnyben, akinek az úszás és a kerékpározás is jól ment, ott volt az élbolyban, azonban a futásnál lemaradt, mivel Achilles-sérüléssel küzd. Ő a Szajnában úszásról úgy nyilatkozott, hogy hangulatos volt, és a vízminőség helyett a sodrás miatt aggódott inkább, és küzdelmes is volt a kezdés, főleg a visszafordító után, amikor azt látta, több riválisa is mintha egy helyben úszna.

Varga Jennifer / 24.hu

Hogy a szervezők miért ragaszkodtak ennyire az eredeti tervükhöz, az hamar kiderült a helyszínre érve, ugyanis a kordonok mellett tömött sorokban álltak az emberek, és mindenkinek jó hangosan szurkoltak, nem csak a franciáknak. Míg a Szajna körüli mizéria negatív reklámja volt a párizsi triatlonnal, addig a versenynap egyértelműen pozitív.

Varga Jennifer / 24.hu

A női mezőny után, 10.45-kor rajtoltak el a férfiak, két magyarral, a Tokióban hetedik Bicsák Bencével, valamint az U23-as világbajnok Lehmann Csongorral. Ugyan a közvélemény háborgott a halasztás miatt, ők úgy nyilatkoztak, hogy a triatlon az alkalmazkodás sportja, az pedig, hogy reggel helyett később kezdenek, még kedvezhet is nekik a futásnál.

Varga Jennifer / 24.hu

Az úszás után Bicsák a 22., Lehmann a 31. helyen volt, de nem szedtek össze olyan hátrányt, amit a kerékpározás során ne tudtak volna ledolgozni, noha Lehmann Csongor  rossz oldalról került egy bóját, amiért 15 másodpercre félre kellett állnia (ezt a futásnál töltötte le). Utólag elmondta, hogy leverték róla a szemüvegét, nem látott rendesen, ezért hibázott. Lehmann aztán holtversenyben a legjobb időt tekerte a 40 kilométeren, a magyarok a táv második felében felértek az élbolyra,

ahol egy 32 emberből álló csoport alakult ki a futás előtt.

Varga Jennifer / 24.hu

A váltópont után úgy tűnt, a Tokióban ezüstérmes Alex Yee kezéből nem lehet kicsavarni ezt az aranyérmet sem. Brutálisan bekezdett, honfitársa, Samuel Dickinson még meg is tapsoltatta őt a közönséggel (majd utóbbi kiszállt a versenyből, ő megtette a maga dolgát). Ekkor Lehmann is még ott futott a negyedik-ötödik helyen, de egy kilométer után kiderült, nagyon nem érte meg megfutni a 10 km elejét, Yee legnagyobb riválisa, Hayden Wilde az élre állt, és fokozatosan szakította le a mezőnyt, mint ahogyan Lehmann is hátrébb csúszott.

A végén jött a dráma, Hayden Wilde ugyanis hirtelen lelassult, Yee pedig megelőzte és végül megnyerte a versenyt. Lehmann Csongor nagyot hajrázott, több rivális elé is bekerült, a végén még volt ereje egy sprintre is, így lefutotta a címvédő Kristian Blummenfeltet is, és 11.-ként zárt. A másik magyar versenyzőnk, Bicsák Bence a 16. helyen végzett.

Férfi triatlon

1. Alex Yee (Nagy-Britannia) 1:43:33 óra
2. Hayden Wilde (Új-Zéland) 1:43.39
3. Leo Bergere (Franciaország) 1:43:43
…11. Lehmann Csongor 1:44:27
…16. Bicsák Bence 1:45:14

Ajánlott videó

Olvasói sztorik