Belföld

3 év börtönt kapott a korrupt kormánytisztviselő

A megbízhatósági vizsgálaton bukott meg.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) – előzetes ügyészi jóváhagyás után – megbízhatósági vizsgálatot alá vetette egy észak-magyarországi kormányhivatal tisztviselőjét, aki vesztegetési pénzért, valótlan tartalmú iratok felhasználásával járt el egy cég érdekében. Nem tudta, hogy a fiktív közigazgatási eljárás a korrupció feltárását célzó megbízhatósági vizsgálat része.

Közbenjárásáért elfogadta a felajánlott 150 ezer forintot, majd azt követően, hogy átvette a vesztegetési pénzt, ígéretet tett, hogy részéről a cég a jövőben is számíthat hasonló segítségre. Mivel bűncselekményt követett el, elfogadta a felajánlott jogtalan vagyoni előnyt, így az NVSZ feljelentést tett ellene.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség gyanúsítotti kihallgatása után gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A bíróság hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt 3 év börtönre, pénzbüntetésre ítélte és véglegesen eltiltotta a köztisztviselői jogviszonytól. Az Központi Nyomozó ügyészség korábban tudatta, hogy a férfit 2023 tavaszán ugyanilyen bűncselekmény elkövetése miatt 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönre  ítélték, tehát felfüggesztett szabadságvesztése idején követte el az újabb bűncselekményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik