Belföld

Egy kuriózumnak számító robot támogatja az ortopédiai műtéteket

Idén augusztusban mintegy félmilliárd forintos beruházással elindítja az ország első Ortopéd Robotsebészeti Centrumát az EMINEO Magánkórház – közölte az intézmény az MTI-vel szerdán.

A központ ortopéd sebészeit a 2018 óta világszerte sikerrel alkalmazott, amerikai fejlesztésű ROSA robot támogatja. A robot a folyamatosan frissülő mesterséges intelligencia alkalmazásával – több százezer műtét tapasztalatai alapján – valós időben segíti a sebészt az operáció során. A rendszer hasonló hatékonysággal képes a beavatkozásokat végző szakemberek támogatására a csípő- és vállprotézisműtétek esetén is, ezzel világszinten egyedülállónak számít a robotsebészetben – írták.

A robotot Európában mindössze 80, globálisan azonban már több mint 1500 helyen alkalmazzák, eredményességét több klinikai vizsgálat támasztja alá.

A robotasszisztált protézisműtétek teljesen új sztenderdet honosítanak meg a szakmában. A ROSA még a legtapasztaltabb sebészeink számára is olyan átfogó támogatást biztosít, amely a műtéti eredményekben kézzelfogható betegelőnyként jelenik meg, nem kell kompromisszumot kötni a stabilitás és a mozgásszabadság között

mondta el az Indexnek Knoll Zsolt PhD, az EMINEO Magánkórház alapító orvosigazgatója.

Az angol Robotic Surgical Assistant kifejezés alapján elnevezett ROSA semmilyen beavatkozást nem végez önállóan, a robotasszisztens feladata a protézisek rendkívül precíz beépítését szolgáló műtét közbeni adatalapú javaslatok kidolgozása, a képalkotás és az orvos teljes körű támogatása. „A robotok tudása naprakész, a multicentrikus adatgyűjtéssel állandóan frissül, mert egymással, illetve a több száz műtéti tapasztalatra alapozó központi adatbázissal is folyamatosan kommunikálnak” – tette hozzá Knoll Zsolt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik