Tudomány bbc history

Miért éppen a frígiai sapka lett a szabadság jelképe?

Roger-Viollet / Roger-Viollet / AFP
Roger-Viollet / Roger-Viollet / AFP

A „szabadság sapkájának” is nevezett frígiai sapka vörös színű, perem nélküli, kúp alakú fejfedő, amely ma már a szabadság egyik legegyetemesebb jelképe. A pontos eredete homályba veszik, nevét azonban bizonyosan Phrügia ókori anatóliai régiónak (ma Törökország része) köszönheti. A klasszikus görög források ennek a tartománynak a lakóit ruházták fel a szokatlan kalpaggal.

Az ókorban Phrügiát a rabszolgasággal hozták kapcsolatba, és a sapkát az vehette fel, aki visszanyerte a szabadságát. Egyes tudósok szerint azonban az ehhez igen hasonló római pileusszal mosták össze a viseletet, amelyet ünnepélyesen a felszabadított rabszolga fejére helyeztek.

A 18. század végi forradalmi hullámban a sapka és a szabadság kapcsolata a legelterjedtebb jelképpé tette a fejfedőt.

Belevésték az Amerikai Egyesült Államok szenátusának pecsétjébe, és a párizsi radikális sans-culotte-ok is viselték, ami a francia forradalom látványos jellemzőjévé avatta. Eugène Delacroix A szabadság vezeti a népet című híres festménye, amely a francia Bourbon-ház bukását hozó júliusi forradalmat állította közszemlére, a szabadságot megszemélyesítő nőalak fejére helyezi a frígiai sapkát, amint egy barikádon harcra vezeti a forradalmárokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik