Belföld

Schmitt Pál lesz az államfő

Saját emberére bízza a köztársaság vezetését Orbán Viktor. Az épp nyaraló miniszterelnök megüzente: Schmitt Pált látná szívesen a Sándor-palotában.

Schmitt Pál házelnököt javasolta államfőjelöltnek Orbán Viktor pártelnök a Fidesz-KDNP-frakciónak.

Szijjártó Péter azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök a jelölésről szóló levelet eljuttatta Lázár János és Harrach Péter frakcióvezetőknek, és arra kérte őket, hogy a frakciószövetség csütörtök délutáni ülésén ismertessék annak tartalmát a képviselőkkel.

A bejelentést megelőzően a miniszterelnök szóvivője közölte: Orbán Viktor a döntés előtt konzultált a Fidesz országos elnökségével, megbeszélést folytatott a lehetséges jelöltekkel, és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség elnökségével.

A szocialista vetélytárs meghallgatásán (Fotó: MTI)

A szocialista vetélytárs meghallgatásán (Fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA

Schmitt jelölése nem meglepő, ahogy az sem lenne az, ha az új államfő kitöltené az ötéves mandátumát. Régóta keringő pletykák szerint Orbán Viktor távlati elképzelése az, hogy egy aktívabb, több közjogi hatalmat kapó köztársasági elnökként fejezné be politikusi pályafutását. Igaz, előbb kormányfőként megteremtené ennek a feltételeit, így egy időre szükség van egy hozzá lojális államfőre.

Úgy hírlik, Schmitt helyét a parlament elnöki székében Kövér László veheti át.

Schmitt Pál megörült

Schmitt Pál örömmel fogadta el Orbán Viktor felkérését, de ezen kívül csak annyit mondott hogy csütörtökön délután a Fidesz-KDNP-frakciószövetség előtt ismerteti az elnöki munkáról alkotott nézeteit, felkészülését, terveit.

A KDNP “emberközelinek” látja Schmittet

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője szerint Schmitt Pál alkalmas köztársasági elnöknek, hiszen dinamikus, képes egységet teremteni és kompromisszumképes.

“A köztársasági elnökkel szemben az a határozott elvárás, hogy a nemzet egységét képes legyen megjeleníteni, és az eddigi életútjának legyen olyan – akár politikán kívüli – teljesítménye, ami alkalmassá teszi e feladat ellátására” – mondta Harrach Péter ennek kapcsán.

“Az utóbbi két köztársasági elnök a tudomány világából jött, “súlyos
egyéniségek” voltak. Schmitt Pál inkább a gyakorlat világából
érkezik, ami egyfajta emberközeli pozicíó” – tette hozzá a KDNP-s politikus, aki arról is beszámolt, hogy végleges álláspontjukat a csütörtöki közös frakcióülésen alakítják ki.

Az Astoria hoteltől a Sándor palotáig

Schmitt Pál 1942-ben született Budapesten; országosan ismertségét sportkarrierjének köszönheti: párbajtőrvívóként csapatban kétszeres olimpiai bajnok (1968, 1972).

A következő államfő 1965-ben végezte el a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakát, 1992-ben a Testnevelési Egyetemen védte meg egyetemi doktori disszertációját, ugyanitt 1994-től címzetes egyetemi tanár – írja a wikipédia.

Diplomájának megszerzése után a Hungarohotels Vállalatban kapott állást szállodai munkatársként. 1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgatóhelyettesévé. A turisztikai szakmából 1981-ben került ki, amikor a Népstadion és Intézményei (NSI) főigazgatójává nevezték ki. Tisztségét 1983-ig töltötte be.

1983 és 1989 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, 1989-től elnöke. 1995 és 1999 között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke. 1993–1997-ben madridi, 1998 és 2002 között berni nagykövet. 2003 és 2007 között a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség egyik alelnöke. 2004 és 2010 között az Európai Parlament képviselője, 2009–2010-ben egyik alelnöke. 2010. május 14-től az Országgyűlés elnöke.

Schmitt Pál tisztes jómódban él: az Országgyűlés elnökeként benyújtott vagyonbevallása szerint három ház tulajdonosa a második kerületben, van egy belvárosi lakása és egy nyaraló a Lupa-szigeten. Leendő államfőnk ezen túl két motor, egy 1998-ban vásárolt Harley Davidson és a 2007-ben vett oldtimer, 1942-ben gyártott Harley-WLA birtokosa, amit azóta elárvereztetett az árvízkárosultak javára.

Schmitt Pál lesz az államfő 2 Az új államfő személyéről június 29-én voksolnak a képviselők. Az államfőválasztás első fordulójában az nyeri el a posztot, aki megszerzi a honatyák kétharmadának szavazatát, így Schmitt Pál jövő keddi megválasztásának nem lesz akadálya. Sólyom László ötéves mandátuma augusztus 4-én jár le.

Olvasóink örülnek

Az fn.hu minapi, nem reprezentatív szavazásának eredménye alapján az összesen 9607 válaszadó közel harminc százaléka Schmitt Pált jelölte meg, mint legszimpatikusabb elnökjelölt. Második helyen Vizi E. Szilveszter végzett 2382 szavazattal (24,8 százalék), míg a jelenlegi elnököt, Sólyom Lászlót 22,3 százalék támogatná az újrázásban. A legkevesebb voks Morvai Krisztinának jutott (862), és közel kétszer ennyien (1415) ikszelték be szavazásunkon azt az opciót, hogy egy teljesen más elnöknek örülnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik