Gazdaság

Eltűnt több száz dolgozó a Spar Magyarországnál és a Tescónál

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Áprilisról májusra három kiskereskedelmi multinál is nagyobb létszámmozgások történtek. A Sparnál 408, a Tescónál 286 fővel dolgoznak kevesebben, miközben a Lidl 143 fővel növelte alkalmazottainak számát - derül ki a HR Portál és az Opten céginformációs szolgáltató Létszámtrendek összeállításából.

Az első tíz legnagyobb foglalkoztató közül mindenképpen kiemelkedik a Spar 408 fős létszámcsökkenése, a cégnél májusban 13 642-en álltak alkalmazásban.

Szintén nagyobb esést regisztrált a portál a versenytárs Tescónál, amelynél 286 fővel dolgoznak kevesebben, az összlétszám 9672.

A Lidl ellenben 143 fővel nőtt, csapata már több mint 9 ezer munkavállalóból áll és közelít a Tescóhoz.

Folytatja töretlen bővülését az épületek takarításával és facility managementjével foglalkozó B+N Referencia, ahol 121 fővel dolgoznak többen, és lassan elérik a 12 ezres alkalmazotti létszámot.

Száz fő feletti mozgást regisztráltak még a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Prohumannál (plusz 166 fő, 6139 fős állományi létszám) és a Rosenberger gyártó cégnél (plusz 192, 3539 fő).

Az iparági problémák miatt jelenleg nem túl jó formában lévő autóipari gyártóknál azonban nem regisztráltak 100 főnél nagyobb létszámmozgásokat. Például az Audi Hungaria Zrt.-nél 88 fővel, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél 80 fővel, míg a Magyar Suzuki Zrt.-nél 10 fővel csökkent a létszám. Megjegyzik ugyanakkor, hogy nincs benne a létszámadatokban a kölcsönbevevők kölcsönzötti állománya, az a kölcsönző cégeknél jelenik meg. Márpedig a magyar autóiparban igen jelentős a kölcsönzött dolgozók aránya.

Néhány nagyvállalat – elsősorban a bankok, rajtuk kívül például a MOL – nem közöl havi létszámadatokat, így azok változásáról nem tudtak beszámolni. A listát folyamatosan vezető Magyar Postáról szintén nem érkeztek létszámadatok.

A HRportal teljes listáját itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik