Nagyvilág

Megnyerte a venezuelai elnökválasztást Nicolas Maduro

JUAN BARRETO / AFP
JUAN BARRETO / AFP

Venezuelában a hivatalban lévő elnököt, Nicolas Madurót a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére, immáron a harmadik ciklusra, jelentette be a Nemzeti Választási Tanács (CNE) nem sokkal vasárnap éjfél után.

Maduro 5,15 millió szavazatot kapott, megelőzve az ellenzéki jelöltet, Edmundo Gonzalez Urrutiát, aki 4,5 millió voksot (44,2 százalék) szerzett, derült ki a CNE elnöke, Elvis Amoroso által közölt hivatalos adatokból, miután összeszámolták a voksok 80 százalékát.

A választáson a szavazásra jogosultak 59 százaléka vett részt.

Korábban több exit poll is ellenzéki győzelmet vetített előre.

Az ellenzék úgy fogalmazott, hogy „van ok az ünneplésre”, és arra kérte támogatóit, hogy továbbra is kövessék figyelemmel a szavazatok számlálását. Az ellenzéki jelölt, Gonzalez az X közösségi portálon helyi idő szerint 23 óra körül, az eredmények kihirdetése előtt közzétett bejegyzésében azt írta: „Az eredményeket nem lehet eltitkolni. Az ország békésen a változást választotta”.

Az Egyesült Államok hétfőn „tisztességes és átlátható” szavazatszámlálásra szólított fel az elnökválasztást követően. Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy nyilatkozatában azt mondta:

Most, hogy a szavazás véget ért, létfontosságú, hogy minden szavazatot tisztességesen és átláthatóan számoljanak meg. Felszólítjuk a választási hatóságokat, hogy az átláthatóság és az elszámoltathatóság szavatolása érdekében tegyék közzé a szavazatok részletes megszámlálásának adatait.

Kapcsolódó
Tizenháromszor szerepel a neve és a képe a szavazólapon, mégis elbukhat a venezuelai diktátor
Ha Nicolás Maduro veszít, könnyen bíróság előtt találhatja magát. Egy nyugalmazott diplomata az ellenzék jelöltje, aki a felmérések szerint akár köröket verhet Maduróra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik