Tech

Mi történik a Holdon hagyott tárgyakkal?

Heritage Space/Heritage Images via Getty Images
Heritage Space/Heritage Images via Getty Images

Nagyjából 55 évvel ezelőtt Neil Armstrong és Buzz Aldrin asztronauták elhelyezték a Holdon az első amerikai zászlót, amelynek kapcsán sokakban felmerült, hogy milyen állapotban lehet napjainkban, írja az IFLScience.

Robert Reeves asztrofotós szerint mivel a Hold 384 ezer kilométernyire van a Földtől, az egy kilométernél kisebb kiterjedésű dolgok nem igazán látszanak a felszínen, így a zászló állapotát sem lehet felmérni a Földről, bármilyen teleszkóppal is próbálkozunk.

A szakértő szerint még a nagy teljesítményű Hubble Űrteleszkóp sem láthatja a zászlót.

Szerencsére a NASA-nak van megoldása erre a problémára: a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda. Az egység a Hold körül kering, és képes észrevenni az alatta lévő felszínen hagyott tárgyak árnyékait, így a zászlókéit is.

Az elmúlt években készült fotók szerint egyértelmű, hogy az Apollo 12, 16 és 17 küldetések által hagyott zászlók még mindig állnak. Ez rossz hír az Apollo 11 csapatának. Buzz Aldrin űrhajós azt mondta, hogy észrevette, hogy a zászló a felszállás során felborul, de már nem tudtak mit tenni.

A tárgyak pontos állapotáról azonban nem lehet tudni semmit, ugyanis az LRO szonda nem tud elég pontos fotót készíteni ahhoz, hogy felmérjék a tárgyak esetleges sérüléseit.

Más Holdon tárgyakról sincs információ, így azt sem tudni, mi lett azzal a 96 zsák emberi ürülékkel, amit kitettek. Emellett Charles Duke Apollo 16 űrhajós családi képéről sem tudni, mi történt: 52 év napsugárzás után egyébként valószínűleg kifehéredett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik