Élő Nagyvilág

Trump Harrisről: „Tulajdonképpen nem tudom, hogyan szavazhat rá egy zsidó”

Roberto Schmidt / AFP
Roberto Schmidt / AFP
Élő hírfolyam az izraeli-palesztin konfliktusról.

A péntek főbb hírei a háborúból:

  • Trump megmutatta Netanjahunak a sebet
  • Kamala Harris: Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen.

Libanonból kilőtt rakéta talált el egy futballpályát a Golán-fennsíkon, legalább kilenc ember meghalt

Kilenc ember meghalt, harmincnégy pedig megsebesült, amikor szombaton rakétatalálat ért egy futballpályát az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon – jelentette az izraeli 13. Csatorna.

Az izraeli mentőszolgálat korábban azt közölte, hogy kilenc ember életveszélyesen megsebesült, amikor egy Libanonból kilőtt rakéta becsapódott Madzsdel Samsz drúz falu futballpályájába. A mentők szerint jelentős károk keletkeztek a támadás helyszínén.

Előzőleg szombaton egy izraeli légicsapásban négy fegyveres halt meg a dél-libanoni Kfarkilában. Libanoni biztonsági vezetők szerint az áldozatok különböző fegyveres csoportok tagjai voltak, legalább egyikük az Irán támogatását élvező síita Hezbollahé.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a harci gépe egy, a Hezbollahhoz tartozó katonai létesítményt vett célba, miután látta egy fegyveres sejt tagjait belépni az épületbe.

A Hezbollah legkevesebb négy, a kfarkilai légicsapás miatt megtorlásul végrehajtott támadást magára vállalt, de tagadta, hogy köze lenne a Madzsdel Samsz elleni csapáshoz.

(MTI)

Újabb iskolaépületet talált el Izrael

Újabb iskolaépületet ért izraeli légitámadás a Gázai övezetben: legkevesebb harminc ember életét vesztette az övezet középső részén lévő Deir al-Balahban – közölték szombaton a palesztin egészségügyi hatóságok. Az izraeli hadsereg állítása szerint az épületben a Hamász palesztin szélsőséges szervezet parancsnokságának egyik központja működött.

A halálos áldozatok között 15 gyerek és 9 nő van – közölte Hamász kommunikációs hivatala. Palesztin hatósági közlések szerint a támadásban további mintegy száz ember megsebesült.

A Gázai övezet középső részén található Khadija iskolában a Hamász parancsnoki és irányítási központja működött

– írta közleményében az izraeli hadsereg. Az épületet fegyverraktárnak és támadások indítására használta a szervezet – tették hozzá, kiemelve, hogy a lakosságot még a támadás előtt figyelmeztették. Legutóbb június 6-án ért légicsapás iskolaépületet, az ENSZ gázai segélyszervezete, az UNRWA közlése szerint ebben több mint harminc palesztin vesztette életét, köztük legalább 27 civil.

Hán-Júniszban szombati palesztin médiajelentések szerint legkevesebb 14 ember halt meg különböző izraeli támadásokban. Az izraeli hadsereg felszólította a palesztin lakosságot, hogy hagyják el Hán-Júnisz déli területeit, és költözzenek át a Gázai övezet déli részén felállított humanitárius övezet területére, Al-Mavaszira – áll a katonai közleményben. Az izraeli hadsereg kiemelte, hogy többféle médiumon keresztül is tájékoztatta a lakosságot az evakuálásról.

A gázai egészségügyi minisztérium állítása szerint a háborúnak már legkevesebb 39 258 palesztin áldozata van, 90 589-en megsebesültek.

(MTI)

Három nap alatt 170 ember halt meg az izraeli támadásokban

Hán Júniszban három nap alatt összesen 170 ember halt meg az izraeli támadásokban, közölte a Hamász irányította gázai védelmi minisztérium. Csak a szombati iskola elleni támadásban harmincan halhattak meg. Hán Júniszt korábban biztonságos humanitárius zónának nyilvánította Izrael.

Egy csecsemő is meghalt a gázai iskolára mért csapásban

Az AP szerint egy csecsemő is az áldozatok között van abban az iskolában, amelyre szombaton csapást mért az izraeli hadsereg. Izrael korábban elrendelte a terület evakuálását. Az ENSZ palesztinügyi szervezete szerint az embereknek nincs elég ideje elhagyni ezeket a területeket.

Trump Harrisről: „Tulajdonképpen nem tudom, hogyan szavazhat rá egy zsidó”

Donald Trump volt amerikai elnök, mielőtt találkozott volna az Egyesült Államokban tárgyaló Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, „tisztelhetetlennek” nevezte Kamala Harris alelnök gázai háborúval kapcsolatos nyilatkozatát.

Ahogy tegnap írtuk: Kamala Harris, a demokraták várható elnökjelöltje csütörtökön úgymond „őszinte és konstruktív” megbeszélést folytatott Netanjahuval, és a háborúval kapcsolatban keményebb hangot ütött meg, mint Joe Biden elnök. Harris világossá tette „komoly aggodalmát” a gázai áldozatok miatt, és úgy fogalmazott a Fehér Házban folytatott megbeszélést követően, hogy: „Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen.” Harris egyfelől hangsúlyozta a kétállami megoldás szükségességét, másfelől felszólította az amerikai polgárokat, hogy „legyenek tisztában a konfliktus árnyaltságával”.

Trump ezt a tónust ítéli tiszteletlennek.

Két friss mondat tőle Harrisról:

„Nem volt túl kedves Izraellel kapcsolatban.”

„Tulajdonképpen nem tudom, hogyan szavazhat rá egy zsidó.”

(The Guardian)

Olvasói sztorik