Tudomány

A neandervölgyiek módszereivel készítettek ételt

Carolyn Ann Ryan / Getty Images
Carolyn Ann Ryan / Getty Images

Egy friss tanulmányban sikerült rekonstruálni olyan húsfeldolgozó és főzési technikákat, amelyeket a neandervölgyiek használtak – írja a The Independent. Az eredmények segíthetnek jobban megérteni ősi rokonaink életét.

Az, hogy a neandervölgyiek nagyvadakra vadásztak, jól dokumentált tény a régészeti leletek révén, az viszont kevésbé ismert, hogy miként fogyasztottak madarakat.

A kutatók kísérletükben két kormos varjat, két balkáni gerlét és egy örvös galambot dolgoztak fel olyan módszerekkel és eszközökkel, amelyeket a bizonyítékok alapján a neandervölgyi emberek is használtak. Az érintett fajokat mind fogyasztották az ősi emberek.

Egy varjat és egy galambot nyersen, kovakőflint segítségével szeleteltek fel, a másik három madarat pedig forró parázs fölött sütötték, és csak ezt követően dolgozták fel. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a kőflint használata komoly erőfeszítést és pontosságot igényel.

Mariana Nabais, a csapat tagja szerint gyakorlati tesztjeik megmutatják azokat a kihívásokat, amelyekkel a neandervölgyiek szembenéztek az ételfeldolgozás és főzés során. „A madarak parázs fölött történő sütése megkövetelte az egyenletes hőmérséklet fenntartását és a sütés időtartamának gondos ellenőrzését, hogy elkerüljük a hús túlsütését” – mondta.

A feldolgozást követően a szakértők megvizsgálták a csontokat, hogy kiderítsék, milyen nyomokat hagyott a kovakő. Egyes sérülések összhangban voltak azokkal, amelyeket neandervölgyi lelőhelyeken feltárt madármaradványokban detektáltak.

A megsütött madarak csontjai igen könnyen összetörtek, miután feldolgozták őket, belsejükben pedig gyakran jellegzetes, fekete foltokat találtak. Ezek a megfigyelések segíthetnek a későbbiekben azonosítani azokat a leleteket, amelyek a neandervölgyiek ételkészítéséből maradtak hátra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik