Nagyvilág

Az olimpia nyitónapján egy francia repteret is lezártak bombariadó miatt, majd újranyitották

SEBASTIEN BOZON / AFP
Egy repülő felszáll a Basel-Mulhouse EuroAirporton.
SEBASTIEN BOZON / AFP
Egy repülő felszáll a Basel-Mulhouse EuroAirporton.

A francia-svájci határnál fekvő Basel-Mulhouse EuroAirport repülőteret biztonsági okokból ideiglenesen kiürítettek pénteken, mindössze órákkal azután, hogy tömeges támadás zavarta meg a francia gyorsvasúti hálózatot a párizsi olimpiai nyitónapján, írja a LeMonde és az AFP. A repülőteret egy bombariadó miatt biztonsági okokból evakuálták és zárták le, és a szokásos módon jártak el, amibe beletartozik a mentőalakulatok kiküldése is a helyszínre – közölte a francia Felső-Rajna megye vezetése.

A Basel-Mulhouse repülőtér a honlapján nem sokkal később már bejelentette az újranyitást. „A repülőtér újra megnyitotta kapuit, és fokozatosan újraindul a légiforgalom” – írták. Tavaly év végén több francia repülőteret, köztük az EuroAirportot is ki kellett üríteni hamis bombariadók sorozata miatt. A reptér a határ francia oldalán, Bázel közelében található, és 2023-ban nyolcmillió utast fogadott.

Szintén az idei párizsi olimpia nyitóeseményének napján Franciaország nagysebességű vasútvonalait tömeges, sok esetben gyújtogatásos támadások érték, amelyek megzavarták a hálózat működését. Amelie Oudea-Castera sportért felelős miniszter koordinált szabotázsakcióról beszélt a több esetben gyújtogatásos támadások kapcsán. A TGV-hálózattal történtek miatt a rendőrség tovább erősíti a biztonsági intézkedéseket Párizsban, miután már az elmúlt hetekben fokozták a biztonságot az olimpia miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik