Nagyvilág

Hogyan lett India kistesóból Oroszország nagy testvére?

Alexander NEMENOV / AFP
Alexander NEMENOV / AFP
Narendra Modi indiai kormányfő nyári moszkvai látogatása nem éppen jó hír Washingtonnak. Azt jelzi ugyanis, hogy a fejlődő világ országait nem sikerült teljesen elszigetelni Oroszországtól. A konkrét esetben azonban Újdelhi talán többet nyer, mint Moszkva.

Július elején Narendra Modi indiai miniszterelnök Moszkvába látogatott, 2019 óta az első volt az hivatalos oroszországi utazása. Az esemény kiemelt fontosságú volt Vlagyimir Putyin orosz elnök számára is, hiszen így a találkozóval mérsékelhette a diplomáciai és gazdasági izoláltságát, másrészt demonstrálhatta is ezt az őt karanténba zárni kívánó nyugati államok felé. Mindez ráadásul egy időben történt a washingtoni NATO-csúccsal.

A megbeszélés már régóta időszerű volt, hiszen Putyin és Modi legutóbb 2022-ben találkozott – akkor Kínában –, márpedig a két állam között olyan szerződés van érvényben, mely szerint a vezetőknek legalább évente kell találkozót tartaniuk.

Moszkvai látogatás a lebombázott kijevi kórház árnyékában

Modi a „különleges és stratégiai viszonyt” elmélyítéséről beszélt, ami „nagyban segíti majd India népét.” A kormányfő emellett köszönetet mondott Putyinnak az Indiának eladott orosz olajért, az ugyanis segített az infláció által sújtott lakosságot olcsó energiával ellátni. Putyin válaszul megköszönte, hogy Modi segíti az ukrajnai konfliktus megoldását.

Modi moszkvai látogatásának különös hangsúlyt adott az a szerencsétlen véletlen, hogy egybeesett a kijevi gyermekkórház elleni orosz támadással. Az indiai kormányfő megemlékezett a tragédiáról, sőt el is ítélete azt, ám nem tette egyértelművé, hogy Oroszországot teszi érte felelőssé.

Bárki, aki hisz az emberiességben, érzi a fájdalmat, amikor emberek halnak meg, főleg, ha azok ártatlan gyerekek. Amikor ilyen fájdalmat érzünk, megszakad a szívünk. Ezekről is tudtam tárgyalni önnel

– mondta az indiai vezető az orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezen általános szólamok miatt csalódottságának adott hangot:

Nagy csalódás és hatalmas csapás a béketörekvéseknek, hogy a világ legnagyobb demokráciájának vezetője a világ legvéresebb bűnözőjével ölelkezik Moszkvában, ráadásul pont a mai napon

írta az ukrán vezető az X-en.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik