Nagyvilág

Ciánmérgezés egy bangkoki luxusszállóban – az életükbe került egy rossz befektetés

Chanakarn Laosarakham / AFP
Chanakarn Laosarakham / AFP
Hátborzongató bűntény rázta meg nemrég Ázsia egyik legnépszerűbb turistaparadicsomát: Bangkok központjában, az ötcsillagos Grand Hyatt Erawan hotel 502-es lakosztályának zárt ajtaja mögött hat holttestet talált a személyzet egyik tagja. A múlt héten történt szörnyű tragédiáról egyre több részlet derül ki, így már az is tudható, hogy a csoportos mérgezés hátterében egy végzetes befektetés áll.

A thai főváros egyik legpatinásabb és legnépszerűbb luxusszállodájában, a Grand Hyatt Erawanban történt, hat halálos áldozattal járó ciánmérgezés ügyét továbbra is rejtélyek övezik, de a tragédia utáni napokban megjelent hírekből egyre tisztább kép rajzolódik ki.

Az áldozatok személyazonosságán túl most már az is ismert, hogy egy rosszul elsült befektetési ajánlat miatt kialakult vita jelentheti az ügy kulcsát.

A hat ember az ötcsillagos hotelből való távozásuk előtt – még július 15-én, hétfő délután – az 502-es lakosztályban gyűlt össze egy közös ebédre, majd másnap délután találták meg őket a zárt ajtó mögött. A gyanú szerint a csoport egyik tagja végezhetett mindannyiukkal.

Kórházépítéstől a ciánmérgezésig

A kaliforniai Oaklandben élő, 56 éves Sherine Chong korábban egy nagyszerű lehetőségként beharangozott befektetési ajánlattal, egy japán kórházépítési projekttel kereste meg a csoport többi tagját, akik hallgattak rá, és be is fektettek az építkezésbe. Csakhogy az üzlet félresiklott, ezért mindnyájan arra jutottak, hogy inkább szeretnék visszakapni a pénzüket.

A lakosztályban megtalált vietnámi házaspár, az építőipari érdekeltségekkel rendelkező, 46 éves Thi Nguyen Phuong és a 49 éves férje, Hong Pham Thanh például a nyomozók szerint

10 millió thai bahtot – azaz 100 millió forintot – adott kölcsön a tuti befektetés ígéretével házaló Chongnak.

Bár az ő esetükben pontos összegek nem hangoztak el, de két másik áldozat – az üzleti vita miatt Vietnámból Thaiföldre utazó, 37 éves Dinh Tran Phu és a Chonghoz hasonlóan az Egyesült Államokban élő, de szintén vietnámi gyökerekkel rendelkező 55 éves Dang Hung Van – is hasonló cipőben járt, ők is szerették volna visszaszerezni a Chongnak adott kölcsönt.

A hatodik áldozat, a vietnámi állampolgárságú, 47 éves Thi Nguyen Phuong Lan pedig azért volt ott, mert Chong megkérte, hogy segítsen neki közvetíteni a vitában.

A hátborzongató ügy részleteit bemutató BBC-cikk szerint azonban a vita odáig fajult a felek között, hogy Sherine Chongnak pár héten belül bíróság elé kellett volna állnia Japánban, mivel a mérgezésben elhunyt öt másik áldozata peres úton akarta visszaszerezni a pénzét. A hatóságok feltételezése szerint Chong ezért annyira reménytelennek látta a saját helyzetét, hogy úgy döntött: saját magát, a közvetítőnek felkért barátját, valamint a neki rengeteg pénzt kölcsönadó négy másik embert is megmérgezi ciánnal.

Ciános termoszok, teáscsészék és érintetlenül hagyott ételek

Bár a közös ebédre és a társaság távozására július 15-én hétfőn került volna sor, egészen kedd délutánig nem volt semmi jele annak, hogy valami baj lenne. Senki nem hallott sikoltozást, senki nem hívott segítséget sem.

Mivel a holtan talált vendégek többségének még hétfőn távoznia kellett volna a hotelből, kedden a személyzet egyik tagja megnézte, mi történt az ötödik emeleten található lakosztályban, ahol előző nap összegyűltek a kijelentkezésüket elmulasztó vendégek.

Az 502-es lakosztály ajtaja azonban be volt zárva, ezért csak egy hátsó ajtón tudott bemenni, és a legnagyobb meglepetésére hat halott emberre bukkant – mellettük két üres termoszt, hat üres teáscsészét talált, az előző napi lakomához rendelt fogások pedig érintetlenül hevertek az asztalon.

ROYAL THAI POLICE / EPA / MTI A gyilkos termoszok és teáscsészék a Grand Hyatt Erawan 502-es lakosztályában egy Thai Királyi Rendőrség által közzétett fotón.

A ciánmérgezés jeleit mutató holttestek közül kettő a lakosztály hálószobájában, négy pedig a nappaliban feküdt. Közülük ketten még utolsó erejükkel megpróbálhattak elmenekülni, de összeestek, mielőtt ki tudták volna nyitni az ajtót.

Az eset furcsa körülményeiből elsőre akár arra is következtethetnénk, hogy csoportos öngyilkosságot követtek el, azonban a hatóságok ezt a gyanút már a tragédia másnapján cáfolták, és azt is azonnal kizárták, hogy terrorcselekmény történt volna.

A gyors tájékoztatás nemcsak a különösen rémisztő bűneset miatt volt fontos, hanem mert a hatóságok nem szeretnék, ha a turistaparadicsomnak számító ország imázsára rossz fényt vetne az ügy. Az sem elhanyagolható tényező, hogy az orosz energiaügyi miniszter, Szergej Civilev épp a holttestek felfedezésének másnapján érkezett hivatalos látogatásra az országba, és Szrettha Thaviszin thai miniszterelnök pont a tragédia helyszínén, a Grand Hyatt Erawanban fogadta őt.

A csoportos öngyilkosságot egyébként azért is tartják kizártnak a nyomozók, mert az áldozatok közül többnek is le volt már foglalva a hazaútra szóló repülőjegye, sőt, a reptérre vezető fuvarja is. De minden bizonnyal az ételeket sem rendelték volna meg, vagy hagyták volna az asztalon csak úgy érintetlenül, ha öngyilkosságra készültek volna.

ROYAL THAI POLICE / EPA / MTI És az ebéd, amihez a ciánmérgezés miatt nem tudtak hozzányúlni az áldozatok.

A legfiatalabb áldozat, a Vietnámban – Phu Gia Gia néven – ismert sminkmesternek számító, sztárokkal és szépségkirálynőkkel dolgozó Dinh Tran Phu például a szülei elmondása alapján eredetileg már az előző hétvégén hazarepült volna, de az utolsó pillanatban jelezte nekik, hogy az üzleti út elhúzódik, és kétnapos helyett háromnapos lesz, ezért csak hétfőn várható az érkezése – írja a helyi médiumokra hivatkozva a Daily Mail.

Ők pedig az apja BBC-nek adott nyilatkozata szerint nem feltételezték, hogy bármi probléma lenne, hiszen tudták, hogy a fiuk olyan emberekkel utazott Thaiföldre, akik régóta az ügyfelei voltak, és akikben megbízott.

A biztonsági felvételek alapján egyértelműnek tűnik a helyzet

A holttesteken látható tüneteken kívül később a boncolások és a teáscsészéken talált nyomok is megerősítették az áldozatok halálának okáról szóló feltételezéseket – így már szinte teljesen biztosan kijelenthető, hogy mind a hat áldozat ciánmérgezésben halt meg. Azért csak szinte, mert a halottkémek egyelőre még vizsgálják, hogy más méreg is kerülhetett-e a szervezetükbe. Illetve a nyomozásba menetközben a vietnámi hatóságok és az FBI is bekapcsolódtak.

A tragédia után nyilvánosságra hozott biztonságikamera-felvételekből – valamint a vendégek be- és kijelentkezéséről, illetve az ebéd- és tearendeléséről rendelkezésre álló információk alapján – az is egyértelműnek tűnik, hogy a többiekkel pénzügyi vitában álló Sherine Chong végezhetett az 502-es lakosztályban holtan talált turistákkal, majd saját magát is megölte a méreggel.

A csoport tagjai eredetileg heten voltak, és külön-külön jelentkeztek be a szállodába a hétvége során öt különböző lakosztályba. A rejtélyes hetedik vendég– az egyik áldozat testvére – azonban szerencsésen megúszta, hiszen ő már napokkal a tragédia előtt elhagyta a szállodát.

A csoportos mérgezés előtti napon megérkező Chong az ötödik emeleten szállt meg, míg a többiek a negyediken, de az éjszakát leszámítva már a vasárnapot is együtt töltötték az ő lakosztályában.

Hétfőn dél körül egy újabb nagy beszélgetésre készülve hat csésze teát rendelt a saját lakosztályában tartózkodó Dang Hung Van. A szintén saját lakosztályában tartózkodó Dinh Tran Phu, a sminkmester pedig sült rizst rendelt a személyzettől, hogy a távozás előtti megbeszélés alatt legyen mit ebédelniük. De mindketten azt kérték, hogy csak később, 14 órakor szállítsák ki az ételeket és italokat az 502-es lakosztályba.

Ezt a kérést pedig olyan jól sikerült teljesítenie a személyzetnek, hogy pár perccel hamarabb érkezett meg a rendelés, amikor még csak Chong volt ott a lakosztályában. A rendelést kiszállító pincér ekkor felajánlotta neki, hogy megcsinálja a teákat, de Chong nem élt a lehetőséggel, hanem ő maga állt neki elkészíteni az italokat. A pincér szerint a nő ekkor nagyon keveset beszélt és láthatóan stresszes volt.

A nyilvánosságra került biztonsági felvételek szerint a csoport többi tagja ezután érkezett meg az összekészített poggyászukkal. Majd 14 óra 17 perckor végleg bezárult mögöttük az 502-es lakosztály ajtaja, ahonnan már egyikük sem jutott ki élve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik