Tudomány

Titokzatos arcot találtak egy kazahsztáni sziklán

Yevgeniy Drobotenko / Getty Images
Illusztráció
Yevgeniy Drobotenko / Getty Images
Illusztráció

Emberi arcot ábrázoló sziklafaragványt, illetve bronzkori leleteket tártak fel Kazahsztánban – írja az Arkeonews. A felfedezések az Akmolai és a Pavlodari területen történtek.

A kőbe vésett emlékművet tűzoltók találták meg, és egy nemzetközi csapat vizsgálta, a szakértők szerint nehéz meghatározni, hogy az alkotás melyik korszakból származik. Egyes kutatók úgy gondolják, hogy az arc bronzkori lehet, mások szerint viszont a türk korszakból maradhatott fenn.

Szergej Jarjgin, az Alkej Margulan Intézet egyik vezető tudósa megjegyezte, hogy hasonló faragványokat feltártak már Közép-Ázsia és Kelet-Európa bronzkori településein. Dél-Szibériában a korai vaskorból, illetve az eurázsiai sztyeppéken a középkori türk kultúrákhoz kötődően ugyanakkor szintén ismertek ilyen alkotások.

Jarjgin szerint a datálás továbbra is bizonytalan, az sem lehetetlen, hogy a faragványt a közelmúltban készítették.

A lelőhelyet védelem alá helyezték, feltételezhető, hogy az arcot tovább elemzik majd.

A Pavlodari területen fekvő Koktasznál is felfedeztek maradványokat, a helyszínen több mint 20 sírhalom található, némelyik közülük a szaka periódusra datálható. A lelőhelyen több leletet is feltártak, köztük egy, az időszámítás előtti 13-8. századból származó bronz lándzsahegyet, illetve edénytöredékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik