Belföld

„Úristen, mi ez a kék, a tenger?” – nem csak álom többé a Balaton a rászoruló családoknak

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

„Úristen, mi ez a kék, a tenger?” – nem csak álom többé a Balaton a rászoruló családoknak

A Budapest Bike Maffia harmadik éve visz átmeneti szállókon élő családokat nyaralni a Balatonhoz. Eltöltöttünk néhány órát Balatonlellén, ahol a szervezet tagjaival és a nyaralókkal is beszélgettünk, utóbbiaktól például megkérdeztük, milyen érzés volt először látni a Balatont, illetve mit jelent számukra, hogy végre ők is eljuthattak nyaralni.

A gyerekek mindig el szokták mondani, hogy már mióta számolják, hány nap van még vissza az indulásig. Nem is nagyon alszanak előtte. Amikor először látták a Balatont, volt, aki azt kérdezte: »úristen, mi ez a kék, a tenger?«

A Budapest Bike Maffia (BBM) 2022-ben határozta el, hogy olyan emberekhez is eljuttatja a nyaralás örömeit, akiknek nem lenne lehetőségük mindezt önerőből átélni. A hajléktalan és rászoruló emberek fejében ugyanis meg sem fordul, hogy nekik is járhat a pihenés és a kikapcsolódás. A nyári hónapok is a túlélés jegyében zajlanak, számukra ismeretlen a napsütötte Balaton-part lángosillata. Mostanáig legalábbis az volt.

Ez már a harmadik nyár, amikor a szervezet tagjai átmeneti szállókon élő családokat visznek nyaralni a Balaton partjára, azoknak pedig, akik nem tudnak elutazni a tóhoz, maguk viszik el a balatoni érzést: hajléktalanszállók és gyermekotthon kertjeiben szerveznek kerti partikat – lángossal, fagyival, kismedencével és minden mással, amik elengedhetetlen kellékei egy családi nyaralásnak.

Az első családok két évvel ezelőtt gázolhattak bele a tóba, azóta mutatják meg évről évre felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, mitől is olyan különleges a balatoni nyár. A helyszín most Balatonlelle, a hőmérő higanyszála alulról súrolja a negyven fokot – nem véletlen, hogy a résztvevők nagy többsége csak a vízből integet felénk. Amíg ők élvezik odabent az önfeledt játékot, a fenti idézet gazdája, a BBM önkéntese, Baranyai Judit mesél nekünk a parton.

Adrián Zoltán / 24.hu Baranyai Judit

Tavaly az előszezonban voltak, úgyhogy az akkori 18 fok, jégeső és szélvihar után jókora változás a mostani hét ágra szóló napsütés. Ha már az időjárás nem gördített akadályokat a strandolni vágyó családok elé, az érkezés estéjét követő reggelen rögtön célba is vették az egyik strandkellékes boltot, ahol mindenki választhatott magának valamit – így pihenhet most körülöttünk mindenféle strandolástartozék, az unikornisos úszógumitól az aligátoros vízijátékig.

Az eddigi alkalmak során voltak már velük nyaralni ukrajnai menekültek, családok átmeneti otthonában (ezek a helyek az otthontalanná vált és/vagy bántalmazott szülőknek és gyerekeknek biztosítanak bentlakásos ellátást – a szerk.) élő családok és gyermekotthonban élő gyerekek is. Minden évben kicsit más az összetétel. Idén egy nagy család tagjai és nevelőotthoni fiatalok vannak jelen. Ez nem olyan, mint egy tábor, ahová csak a gyerekek hivatalosak – az egész család együtt van.

Több olyan programunk is van, ami rászoruló családokat segít. Ilyen például az ételmentés, amikor rendezvényeken megmaradt ételeket viszünk el nekik. Ennek a mostaninak az a különlegessége, hogy nem fizikai adományt adunk, hanem élményt. Egy kicsit, csak néhány napra ugyan, de kiszakadnak a hétköznapokból.

A program az élmény mellett arról is szól, hogy motivációt adjon a családoknak. „Most is kérdezték, hogy egyébként mennyibe kerülne ez a szállás, ha maguktól jönnének.” Motivációt kapnak, hogy még jobban igyekezzenek, és mindezt talán saját erőből is el tudják érni.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Olvasói sztorik