Élő Nagyvilág

Kínába megy a békéről tárgyalni az ukrán külügyminiszter

Jens Büttner / MTI / EPA / DPA
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy németországi gyakorlótéren 2024. június 11-én. Az ukrán katonákat itt képezik ki a Patriot légvédelmi rakétarendszer kezelésére.
Jens Büttner / MTI / EPA / DPA
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy németországi gyakorlótéren 2024. június 11-én. Az ukrán katonákat itt képezik ki a Patriot légvédelmi rakétarendszer kezelésére.

Az előző nap történéseiről itt írtunk.

Kínába megy tárgyalni a békéről az ukrán külügyminiszter

Kínába látogat Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, hogy az orosz-ukrán háború lezárásának lehetőségeiről tárgyaljon. A miniszternek ez lesz az első látogatása Pekingben, mióta Oroszország 2022 februárjában teljes körű háborút indított Ukrajna ellen.

A kínai külügyminisztérium kevés részletet közölt azon kívül, hogy Mao Ning szóvivő bejelentette, hogy Kuleba keddtől péntekig lesz Kínában. Az ukrán külügyminiszter látogatására kínai kollégája, Vang Ji meghívására kerül sor, írta a Hszinhua állami média.

Ukrajna is megerősítette, hogy lesz ilyen találkozó. A megbeszélés fő témája az lesz,

milyen utakon lehetne megállítani az orosz agressziót, és Kínának milyen szerepe lehet a stabil és igazságos béke elérésében

– írta a kijevi külügyminisztérium közleményében.

Az ukrán-kínai külügyi találkozó nem sokkal azután valósul meg a háború kitörése óta először, hogy Joe Biden amerikai elnök, aki az Ukrajna nemzetközi támogatását szolgáló erőfeszítéseket vezette, bejelentette, hogy visszalép a demokrata párti elnökjelöltségtől. Donald Trump, a republikánusok jelöltje pedig igencsak kritikus az Ukrajnának juttatott amerikai katonai támogatásokkal szemben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pár hete azért bírálta Pekinget, amiért távol maradt, és így segített Moszkvának szabotálni a múlt hónapban Svájcban tartott békekonferenciát.

Peking Oroszország egyik legfontosabb szövetségese. Az ukrán hatóságok az igazságos békére akarnak kidolgozni tervet, és szándékukban állhat meghívni Moszkvát egy második békekonferenciára.

Az EU meghosszabbította az Oroszországgal szembeni szankciókat

Az Európai Tanács hat hónappal meghosszabbította hétfőn az Oroszország elleni korlátozó intézkedéseket – jelentette a testület közleményben.

A döntés értelmében az először a Krím félsziget 2014-es annektálása nyomán bevezetett, majd az Ukrajna elleni totális háború 2022-es kitörése után kiterjesztett büntetőintézkedések 2025. január 31-ig lesznek érvényben.Oroszország Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított háborúja óta az Európai Unió tizennégy szankciós csomagot fogadott el Oroszország ellen.

Az intézkedések számos szektorra, a többi között a kereskedelemre, pénzügyre, technológiára és luxustermékekre is kiterjednek, valamint tilalmat szabnak ki az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) átrakodásával és szállításával kapcsolatban, és blokkolnak több orosz tömegtájékoztatási eszközt is.

A közleményben a testület leszögezte, hogy

az intézkedések mindaddig érvényben maradnak, ameddig Oroszország a tevékenységével megsérti a nemzetközi jogot, illetve további, kiegészítő intézkedéseket is kilátásba helyeztek.

Csehország 100 ezer lőszert küld Ukrajnának

Csehország július és augusztus folyamán 100 ezer lőszert küld Ukrajnának – jelentette be Jan Lipavsky cseh külügyminiszter Brüsszelben hétfőn az MTI tudósítása szerint. A cseh tárcavezető a tagországok külügyminisztereinek tanácsülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva közölte: ez idáig 18 ország csatlakozott a lőszerbeszerzésről szóló cseh kezdeményezéshez, az érintett országok közül pedig 15 már beváltotta ígéretét. Ez azt jelenti, van elég pénz ahhoz, hogy az év végéig 500 ezer lőszert szállítsanak Ukrajnának.

„Továbbra is pénzt gyűjtünk, hogy még több lőszert vásárolhassunk, illetve azért, hogy a kezdeményezés 2025-ben is folytatódhasson” – tette hozzá a cseh tárcavezető.

Így csapódott be egy ukrán drón egy orosz olajfinomítóba

Heves ukrán dróntámadás érte a Fekete-tenger keleti partjánál lévő Tuapsze olajfinomítóját Oroszországban. Bár az orosz védelmi minisztérium a szokásához híven azt kommunikálta, hogy az összes drónt lelőtték, helyi lakosok látványos felvételt készítettek, ahogy egy ukrán drón alacsonyan repülve becsapódik hatalmas robbanást kiváltva az olajfinomítóba.

Újabb Patriot-rendszert kaptak az ukránok

Megérkezett a harmadik Patriot légvédelmi rendszer Németországból. Ennek köszönhetően képesek leszünk többet tenni az égen – közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. „Természetesen még sok teendő van, és a védelem még korántsem garantált, ez azonban mégis nyereség Ukrajnának” – tette hozzá.

Németország az amerikai gyártmányú légvédelmi rakétarendszerből hármat ígért Kijevnek.

Zelenszkij július közepén arról beszélt, hogy Ukrajnának legkevesebb 25 Patriot légvédelmi rendszerre és a nyugati partnerei által eddig ígérteken felül még több F-16-os harci repülőre van szüksége légterének teljes körű védelméhez.

Olvasói sztorik