Élő Nagyvilág

Ideiglenes kórházat nyitottak volna a sérült gázai gyerekeknek Izraelben, de Netanjahu megvétózta a tervet

ABIR SULTAN / POOL / AFP
ABIR SULTAN / POOL / AFP
A 24.hu hírfolyama a közel-keleti háborúról.

Antiszemitizmussal vádolja Netanjahu az ENSZ bíróságát

A hágai bíróság döntése sokadik alkalommal bizonyítja, mennyire határozottan antiszemita és politikai szervezetről van szó. Nem fogadjuk el tőlük az erkölcsi prédikációt, eljött a kormányzás és a szuverenitás ideje

– reagált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ bíróságának mai döntésére, amely kimondja, hogy az izraeli telepes politika sérti a nemzetközi jogot.

„A zsidó nép nem megszálló a saját földjén – sem örök fővárosunkban, Jeruzsálemben, sem őseink földjén, Júdeában és Szamáriában. Semmilyen hazug hágai döntés nem fogja elferdíteni ezt a történelmi igazságot, és ugyanígy megkérdőjelezhetetlen az izraeliek letelepedésének jogszerűsége szülőföldünk bármely területén” – közölte Netanjahu az ENSZ által megszállt területnek tartott Ciszjordánia bibliai neveit használva.

(MTI)

Az ENSZ bírósága kimondta, hogy az izraeli telepes politika sérti a nemzetközi jogot

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) úgy döntött, hogy Izrael telepespolitikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot.

Az ENSZ legfelsőbb bírói fóruma szerint „a telepesek Izrael általi áthelyezése Ciszjordániába és Jeruzsálembe, valamint az, hogy Izrael támogatja az ottlétüket, ellentétes a negyedik genfi egyezmény 49. cikkével”.

A 15 bíróból áll testület szerint a természeti erőforrások felhasználása „összeegyeztethetetlen” a megszálló hatalom nemzetközi jogi kötelezettségeivel.

Naváf Szalám, a bíróság elnöke a vélemény felolvasásakor azt mondta: Izrael megsértette az egyezmény 49. cikkének hatodik bekezdését, amely kimondja, hogy a megszálló hatalom nem telepíthet be, vagy nem szállíthatja át polgári lakosságának egy részét az általa megszállt területre. Izraelnek a palesztin területeket érintő telepes politikája és vonatkozó intézkedései e területek nagy részének de facto annektálását jelenti. A bíróság megállapítása szerint Izrael szisztematikusan diszkriminálja a palesztinokat a megszállt területeken

Évről évre több zsidó költözik állami segítséggel Ciszjordániába. A telepesek száma az elmúlt öt évben több mint 15 százalékkal nőtt, így immár 500 ezer izraeli él a megszállt palesztin területen.

Az ENSZ bírósága szerint

az izraeli telepeket Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben a nemzetközi jog megsértésével hozták létre és tartják fenn.A bíróság véleménye szerint Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.

Az izraeli telepek a megszállt palesztin területeken illegálisak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának és minden államnak kötelessége, hogy ne ismerje el jogszerűnek a megszállást, és ne nyújtson segítséget vagy támogatást a fenntartásához. Minden államnak együtt kell működnie az izraeli-palesztin konfliktus lezárása érdekében

– mondta Szalám.

A hágai Nemzetközi Bíróság az ENSZ elsődleges bírói szerve, amely nem tévesztendő össze a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel és az agresszió bűntettével foglalkozó Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC). A szintén hágai székhelyű ICC főügyésze a közelmúltban elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter, valamint a Hamász három legfőbb vezetője ellen.

(The Guardian / MTI)

Netanjahu megakadályozta, hogy tábori kórházat állítsanak fel a sérült gázai gyerekeknek

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megakadályozta, hogy mobilkórházat létesítsenek Izraelben a sérült és beteg gázai gyerekek ellátására.

Joáv Gallant védelmi miniszter a hét elején jelentette be az ideiglenesen felállított kórház helyszínét. A létesítményt addig használták volna, amíg újból meg nem nyitják a Gáza és Egyiptom közötti rafahi átkelőt a civilek előtt. Gallant elmondta, hogy az ideiglenes kórházat a legsürgetőbb esetek kezelésére fogják használni, amíg a beteg gyermekek evakuálására és kezelésére szolgáló rendszer fel nem áll.

Csütörtökön a miniszterelnök hivatala közölte, hogy nem hagyta jóvá a kórház létesítését izraeli területen, így a terv meghiúsult. Egy névtelenséget kérő izraeli tisztviselő az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a védelmi miniszter korábban a betegek evakuálásának felgyorsítását kérte a miniszterelnöki hivataltól, de nem kapott választ, ezért arra utasította a hadsereget, hogy állítsanak fel Izraelben egy tábori kórházat a beteg gyerekek kezelésére.

A palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint már 38 ezer halottja és 89 ezer sebesültje van az október 7-e óta tartó izraeli támadásoknak Gázában. Az ENSZ májusi közlése szerint 14 ezer kiskorú vesztette életét.

(BBC)

Drón csapódott be éjszaka Tel-Aviv központjában

A húszi lázadók Jemenből drónnal támadtak Tel-Aviv központjára péntek hajnalban, a repülő szerkezet az izraeli mentőszolgálat közlése szerint megölt egy embert és megsebesített tízet, írja az MTI.

A drón a belvárosban, a Ben Jehúda és a Sálóm Aléhem utca kereszteződésének környékén, az Egyesült Államok nagykövetségének közelében csapódott be hajnali három óra körül. A halálos áldozat egy 50 év körüli férfi, hárman a repeszek miatt, egy negyedik áldozat pedig a drón becsapódása miatt sebesült meg, a többiek kisebb sebesüléseket szenvedtek.

Az Irán támogatását élvező jemeni húszi fegyveresek szóvivője, Jahíja Szarie közleményben bejelentette, hogy ők indították a drónt.

Hozzátette, hogy folytatják Tel-Aviv elleni műveleteiket, szolidaritásként az Izraellel a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban szemben álló palesztinokkal.

A szaúd-arábiai al-Arabija hírcsatorna arról számolt be, hogy a húszik egy ballisztikus rakétát és négy drónt indítottak el, de a térségben állomásozó amerikai erők elfogták a rakétát és három drónt.

Olvasói sztorik