Élő Nagyvilág

Ideiglenes kórházat nyitottak volna a sérült gázai gyerekeknek Izraelben, de Netanjahu megvétózta a tervet

ABIR SULTAN / POOL / AFP
ABIR SULTAN / POOL / AFP
A 24.hu hírfolyama a közel-keleti háborúról.

Netanjahu megakadályozta, hogy tábori kórházat állítsanak fel a sérült gázai gyerekeknek

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megakadályozta, hogy mobilkórházat létesítsenek Izraelben a sérült és beteg gázai gyerekek ellátására.

Joáv Gallant védelmi miniszter a hét elején jelentette be az ideiglenesen felállított kórház helyszínét. A létesítményt addig használták volna, amíg újból meg nem nyitják a Gáza és Egyiptom közötti rafahi átkelőt a civilek előtt. Gallant elmondta, hogy az ideiglenes kórházat a legsürgetőbb esetek kezelésére fogják használni, amíg a beteg gyermekek evakuálására és kezelésére szolgáló rendszer fel nem áll.

Csütörtökön a miniszterelnök hivatala közölte, hogy nem hagyta jóvá a kórház létesítését izraeli területen, így a terv meghiúsult. Egy névtelenséget kérő izraeli tisztviselő az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a védelmi miniszter korábban a betegek evakuálásának felgyorsítását kérte a miniszterelnöki hivataltól, de nem kapott választ, ezért arra utasította a hadsereget, hogy állítsanak fel Izraelben egy tábori kórházat a beteg gyerekek kezelésére.

A palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint már 38 ezer halottja és 89 ezer sebesültje van az október 7-e óta tartó izraeli támadásoknak Gázában. Az ENSZ májusi közlése szerint 14 ezer kiskorú vesztette életét.

(BBC)

Drón csapódott be éjszaka Tel-Aviv központjában

A húszi lázadók Jemenből drónnal támadtak Tel-Aviv központjára péntek hajnalban, a repülő szerkezet az izraeli mentőszolgálat közlése szerint megölt egy embert és megsebesített tízet, írja az MTI.

A drón a belvárosban, a Ben Jehúda és a Sálóm Aléhem utca kereszteződésének környékén, az Egyesült Államok nagykövetségének közelében csapódott be hajnali három óra körül. A halálos áldozat egy 50 év körüli férfi, hárman a repeszek miatt, egy negyedik áldozat pedig a drón becsapódása miatt sebesült meg, a többiek kisebb sebesüléseket szenvedtek.

Az Irán támogatását élvező jemeni húszi fegyveresek szóvivője, Jahíja Szarie közleményben bejelentette, hogy ők indították a drónt.

Hozzátette, hogy folytatják Tel-Aviv elleni műveleteiket, szolidaritásként az Izraellel a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban szemben álló palesztinokkal.

A szaúd-arábiai al-Arabija hírcsatorna arról számolt be, hogy a húszik egy ballisztikus rakétát és négy drónt indítottak el, de a térségben állomásozó amerikai erők elfogták a rakétát és három drónt.

Olvasói sztorik