Nagyvilág europoli

Megszavazták: Ismét Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság elnöke

FREDERICK FLORIN / AFP
FREDERICK FLORIN / AFP

Ismét Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság elnöke, miután az Európai Parlament 401 igen és 284 nem szavazattal jóváhagyta a jelöltségét. Összesen 707 képviselő szavazott, 15 tartózkodással és hét érvénytelen szavazattal. Von der Leyent 2019-ben csupán 383 szavazattal választották meg, de még a brexit előtti Európai Parlament, így több képviselő szavazhatott, mint most. A második ciklusára tehát erősebb felhatalmazást kapott a bizottság elnöke.

Az elnökséghez összesen 360 voks kellett a 720 parlamentben. Ez elvileg nem lenne többség, de egy katalán képviselő nem tudta felvenni a mandátumát, ezért hivatalosan jelenleg csak 719 tagja van a parlamentnek.

Ursula von der Leyen az elmúlt öt évben is az Európai Bizottság elnöke volt, és az újraindulása része volt annak a csomagnak, amelyben a nyár elején a három nagy uniós pártcsalád, az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok megegyeztek, majd a miniszterelnökök az uniós csúcson jóváhagytak.

  • Ennek a csomagnak részeként lett a volt portugál miniszterelnök, Antonio Costa az Európai Tanács elnöke,
  • Roberta Metsola az Európai Parlament elnöke,
  • Ursula von der Leyen a bizottság elnöke,
  • és, ha végül Von der Leyen bizottságát is megszavazzák, akkor Kaja Kallas korábbi észt miniszterelnök az EU külügyi főképviselője.

Roberta Metsolát kedden választotta meg elnöknek az Európai Parlament, korábban elnök soha nem kapott annyi szavazatot, mint ő. A két szélsőségesnek tartott jobboldali pártcsaládot, a patriótákat és a szuverenistákat viszont politikai kordonba zárta az Európai Parlament, és sem az alelnök-, sem a háznagyválasztáson nem nyerhettek a jelöltjeik.

Az Európai Bizottság elnökét a miniszterelnökök jelölik az Európai Tanácsban, de az Európai Parlament jóváhagyása is kell a megválasztásához. Az általa vezetett bizottságot még egyszer meg kell szavaznia a parlamentnek.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik