Élő Nagyvilág

Kreml: mit ért Zelenszkij új békecsúcs alatt?

SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP
SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az orosz-ukrán háború hétfői fejleményeiről itt számoltunk be.

Pénzjutalmat tűztek ki az amerikai F-16-os gépek lelövéséért Oroszországban

Tizenötmillió rubel (mintegy 61 millió forint) jutalmat kapnak azok a katonák, akik elsőként lőnek le amerikai F-15-ös és F-16-os vadászgépet – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca ezt Ilja Potanyinra, a jekatyerinburgi székhelyű, olajkutaknál alkalmazott kerámiaeszközöket gyártó FORESZ vállalat ügyvezető igazgatóhelyettesére hivatkozva tette közzé.

Potanyin a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a cég korábban félmillió rubelt (több mint kétmillió forintot) fizetett a német Leopard-2-es és az amerikai Abrams harckocsik kilövéséért vagy zsákmányul ejtéséért az Ukrajnában harcoló katonáknak. Az állította, hogy eddig 17 esetben osztottak ki ilyen jutalmat.

Az ukrán vezetés már hosszú ideje kéri nyugati szövetségeseit, hogy szállítsanak neki F-16-osokat. Dánia eddig 19, Norvégia hat, Hollandia pedig 24 gép szállítására tett ígéretet. Az első F-16-os harci repülők Hollandiából és Dániából történő átadását már megkezdték a kijevi vezetésnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a washingtoni NATO-csúcstalálkozón reményét fejezte ki, hogy az első F-16-osok még nyáron megérkezhetnek Ukrajnába. Az elnök szerint országának legalább 128 harci repülőgépre lenne szüksége. (MTI)

Ukrán tárca: aknamentesítő gépeket adott át egy amerikai cég

Az Egyesült Államok és Kanada kormánya által finanszírozott Tetra Tech amerikai cég aknamentesítő gépeket és egyéb berendezéseket adott át az ukrán Állami Különleges Közlekedési Szolgálatnak – adta hírül kedden az ukrán gazdasági minisztérium sajtószolgálata.

A közlemény szerint négy darab GCS-100-as típusú aknamentesítőt adott át az amerikai vállalat, tartozékkészlettel, valamint a gépek szállítására szolgáló traktorokat, JCB kotrógépeket és kisbuszokat az aknamentesítő szakemberek szállítására. A szállítmány értéke több mint 5,8 millió dollár.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette, hogy a GCS-100 távirányítású, könnyű súlyú aknamentesítő gép, amely még a nehezen megközelíthető helyeken is képes hatékonyan eltávolítani a taposóaknákat. Napi ötezer négyzetméter terület megtisztítására alkalmas.

Az Állami Különleges Közlekedési Szolgálat keddig több mint 115 ezer hektár területet aknamentesített, és 178 ezernél is több robbanótárgyat semmisített meg. (MTI)

A Kremlnek aggályai vannak a békecsúccsal kapcsolatban

Nem világos, hogy mit jelent az Ukrajna által bejelentett „új békecsúcs” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden a Zvezda katonai tévécsatornának.

Peszkov arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn azt hangoztatta, hogy a „második nemzetközi békecsúcson”, amelynek időpontját még nem tűzték ki, már Oroszországnak is részt kellene vennie. Az első ilyen elnevezéssel megtartott svájci találkozóra Moszkvát nem hívták meg.

„Az első békecsúcs egyáltalán nem volt békecsúcs. Ezért, hogy Volodimir Zelenszkij mit ért ez alatt, azt először is meg kell értenünk” – mondta Peszkov.

A szóvivő a rendezés kilátásairól nyilatkozva azt mondta, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat ellenzi az Ukrajnáról szóló párbeszédet, és továbbra is ragaszkodik a háború folytatásához az utolsó ukránig, amire nem sajnálja sem a pénzügyi forrásokat, sem a hadfelszerelést. Peszkov szerint Kreml ebből a realitásból indul ki. Azokkal a találgatásokkal kapcsolatban, hogy Donald Trump az amerikai elnökválasztás megnyerése után közvetítővé válhatna-e az ukrajnai rendezésben, Peszkov rámutatott, hogy a politikus egyelőre csak elnökjelölt, és meg kell várni, hogy az amerikai választók hogyan döntenek a jövőjükről.

(MTI)

FT: Orbán Viktor szerint Trump a győzelme esetén béketárgyalásokat fog követelni Ukrajnában

Donald Trump hamar béketárgyalásokat fog követelni Oroszország és Ukrajna között, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást – írta Orbán Viktor a republikánus elnökjelölttel folytatott tárgyalásai után egy uniós vezetőknek címzett magánlevelében, melyet a Financial Times szemlézett. A FT cikke szerint a magyar miniszterelnök a levélben azt állította, Trumpnak „részletes és megalapozott” tervei vannak a béketárgyalásokra, és nem fog a beiktatásáig várni azzal, hogy közvetítő szerepben lépjen fel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Trump a választásig nem fog előállni konkrét bétetervvel.

Mindez azt jelenti, hogy az EU-nak újra közvetlen diplomáciai kapcsolatot kell létesítenie Oroszországgal, és „magas szintű” tárgyalásokat kell kezdenie Kínával az ukrajnai háború békés lezárása érdekében – írta a magyar miniszterelnök a moszkvai és pekingi látogatását követően.

Orbán a levélben azt is állította, hogy a Vlagyimir Putyin orosz-, Hszi Csin-ping kínai- és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott közelmúltbeli megbeszélései alapján az az általános benyomása, hogy „a fegyveres konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan eszkalálódni fog”.

Orbán és Trump képviselői nem kommentálták az FT-nek a levélben foglaltakat.

(Financial Times)

Olvasói sztorik