Belföld

Az Európai Ügyészség vizsgálja a leghírhedtebb magyar lombkoronasétányt

Farkas Norbert / 24.hu
Ligeti Miklós frontáttörésről beszélt.
Farkas Norbert / 24.hu
Ligeti Miklós frontáttörésről beszélt.

324 bejelentés érkezett az Integritás Hatósághoz (IH) 2022 novemberi megalakulásuk óta. Ebből 40 esetben indítottak vizsgálatot és 10 ügyet zártak le – tudta meg a Népszava.

A lezárt esetek 80 százaléka vagy eljárás kezdeményezésével (az illetékes szervnél, például Gazdasági Versenyhivatalnál) vagy feljelentéssel végződött. A fennmaradó két esetben is, ahol nem tudták egyértelműen megállapítani a visszaélést, felhívták az Irányító Hatóság figyelmét, hogy tájékoztassák a fejleményekről az IH-t. Ennek leginkább az volt az oka, hogy a vizsgálat idején az ügy nem tartott ott, hogy érdemi megállapítást tegyenek. Az egyik ilyen szimbolikus történet a világhírűvé vált nyírmártonfalvi lombkorona nélküli lombkorona sétány volt. Ez az ügy egészen az Európai Ügyészségig jutott, ahol jelenleg is zajlik a vizsgálat.

– Ez egy frontáttörésnek minősült, mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, amely ezért elméletileg nem köteles eljárni. Végül mégis az a belső döntés született, hogy az uniós források tekintetében mindig van hatásköre az Európai Ügyészségnek – mondta a lapnak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója, aki egyben az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjának tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik